Tjeralica za Todorićem je svjetska vijest, o njoj pišu čak i Kinezi

Foto: FAH/Xinhua

MEĐUNARODNA tjeralica koja je raspisana za Ivicom Todorićem vijest je u nizu stranih medija. O tjeralici za Todorićem preko vikenda izvijestili su, između ostalih, njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bild, ARD, švicarski listovi Neue Zűrcher Zeitung (NZZ) i Blick, austrijski Der Standard, Die Presse te agencije poput Reutersa i Deutsche Presse Agentur (DPA).

O tjeralici za Todorićem izvijestila je čak i državna informativna agencije Kine Xinhua, pod naslovom “Nalog za uhićenje izdan za vlasnika najveće hrvatske kompanije”. Riječ je o agenciji čije vijesti preuzima niz kineskih medija koje prati više od milijardu ljudi. Spominju i Todorićev blog, u kojemu on tvrdi da je žrtva političkog progona te da je Lex Agrokor, prema kojem je upravljanje koncernom preuzeo vladin povjerenik, neustavan. Xinhua tako piše da je Todorić “izvan dosega hrvatskih vlasti” i da se u medijima spekulira kako se nalazi u Londonu.

Ukratko, međunarodna tjeralica za i dalje formalnim vlasnikom posrnulog koncerna Agrokor postala je svjetska vijest.

ARD podsjeća da je Todorić donirao HDZ-u

Zanimljiv je i članak švicarskog NZZ-a naslovljen “Duboki pad hrvatskog tajkuna”, u kojem se Todorića opisuje kao čovjeka koji je bio “jedan od najmoćnijih poduzetnika zapadnog Balkana”, a sada ga se optužuje za falsificiranje bilanci i druge kriminalne radnje. Za Agrokor NZZ piše da je “de facto u bankrotu” i da je Todorić “u travnju prepustio vladi kontrolu nad svojim životnim djelom”. Napominju i da kritičari u Hrvatskoj upozoravaju da Todorićev poslovni uspon nije bio moguć bez pomoći države

Znakovito je i da se u nekim člancima spominje kako su među najvećim kreditorima Agrokora ruske banke i da je “hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o financijskim problemima koncerna ovaj tjedan razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”. ARD pak situaciju u vezi Agrokora opisuje kao “politički krimić” i podsjeća da je Agrokor financirao i vladajući HDZ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.