Medicinari u Grčkoj će biti suspendirani ako se ne cijepe, organizirali prosvjed

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

ZAPOSLENICI državnih bolnica u Grčkoj prestali su danas raditi na pet sati kako bi protestirali protiv vladine odluke o obaveznom cijepljenju protiv covida-19 za sve zdravstvene djelatnike u javnom i privatnom sektoru.

Oko 300 bolničkih djelatnika okupilo se ispred Ministarstva zdravstva u Ateni u znak protesta protiv mjere koja stupa na snagu 1. rujna.

Prema novoj odredbi, svi koji rade u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru i oni koji rade u domovima za skrb, a koji do tog datuma nisu primili barem jednu dozu cjepiva ili koji nemaju potvrdu o tome da su preboljeli zarazu koronavirusom, bit će suspendirani.

"Nećemo ih ostaviti na cjedilu"

Sindikat zaposlenika javnih bolnica priopćio je da, iako podržava kampanju cijepljenja protiv covida-19, da se protivi tome da cijepljenje budu obavezno.

"Nećemo ostaviti na cjedilu zdravstvene i socijalne radnike, koji imaju osobno pravo ne cijepiti se. Pacijenti nisu u opasnosti od toga da će se zaraziti zbog kontakta sa zdravstvenim djelatnicima. Bolnice se pune pacijentima oboljelima od koronavirusa, a koji su se zarazili unutar svoje zajednice", poručili su iz sindikata, a prenosi AP.

Ministar zdravstva Vassilis Kikilias rekao je da su oni koji se bune protiv ove mjere "mala manjina", koja često prosvjeduje zbog raznih pitanja vezanih za zdravstveni sustav.

"Oni su u suprotnom smjeru od većine grčkog društva, koje želi zaštititi javno zdravlje", dodao je.

Porast hospitalizacija i onih na respiratoru

Grčka u posljednjih nekoliko tjedana bilježi stalan porast novih slučajeva zaraze, kao i porast hospitalizacija te pacijenata na respiratoru. Odjeli intenzivne njege popunjeni su više od 69%.

Kikilias je u utorak rekao da je "više od 90% pacijenata na intenzivnim jedinicama za pacijente s covidom necijepljeno", ne navodeći jesu li neki od njih primili jednu dozu cjepiva ili nisu potpuno cijepljeni.

Prema mjerama koje će biti na snazi ​​od 13. rujna do 31. ožujka, za sve necijepljene djelatnike u državnom i privatnom sektoru obavezno je testiranje na tjednoj bazi, s time da će pristup zatvorenim prostorima, kao što su restorani, kafići i objekti za zabavu, biti dopušten samo onima koji imaju potvrdu o cijepljenju ili nedavnom oporavku od bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.