Europska unija će 10 godina pratiti zalihe ribe u Sredozemnom moru

Foto: Hina

EUROPSKA unija i sedam zemalja Sredozemlja u četvrtak su se obvezale da će sljedećih deset godina budno pratiti razvoj zaliha ribe, ugroženih zbog pretjeranog izlova.

"Nakon nekoliko mjeseci pregovora, Europska komisija je jamčila u četvrtak da se na 10 godina obvezuje djelovati na spašavanju zaliha ribe u Sredozemnom moru i zaštiti gospodarsko i ekološko bogatstvo regije", objavila je EU u priopćenju.

Deklaraciju iz Malte, nazvanu "MedFish4Ever" potpisale su Europska komisija, osam obalnih članica EU (Španjolska, Francuska, Italija, Malta, Slovenija, Hrvatska, Grčka i Cipar), sedam trećih zemalja (Maroko, Alžir, Tunis, Egipat, Turska, Albanija i Crna Gora), FAO (Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu), Opće povjerenstvo ribolova za Sredozemlje (GFCM) i Europski parlament.

Cilj - spriječiti pretjerani izlov


"Nadam se da će ta deklaracija za budućnost predstavljati prekretnicu", komentirao je Karmenu Vella, europski povjerenik za ribolov dok su ribolovne zalihe u Sredozemnom moru u velikoj opasnosti, a pretjerani izlov je procijenjen na 90 posto.

Potpisnici se obvezuju do 2020. osigurati redovne precizne i znanstvene procjene glavnih zaliha ribe. Oni također moraju odrediti višegodišnji plan vođenja za sva ključna ribolovna područja i eliminirati ilegalni ribolov do 2020.

Više od 300.000 osoba zaposleno je u mediteranskoj ribolovnoj floti, uglavnom sastavljenoj od malih brodova (80 posto plovila manjih od 10 metara duljine, na koje otpada četvrtina ulova).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.