Matthew McConaughey pokazao tenisice mrtve djevojčice u Bijeloj kući

Foto: EPA

GLUMAC Matthew McConaughey pozvao je jučer na konferenciji za novinare u Bijeloj kući na dodatne mjere u pogledu kontrole oružja.

McConaughey, rodom iz Uvaldea, rekao je da su on i njegova supruga Camila Alves veći dio proteklog tjedna proveli s obiteljima ubijenih učenika. Pokazao je što su ta djeca naslikala te zelene tenisice Converse koje je jedna djevojčica nosila svaki dan i pomoću kojih ju je policija i identificirala. Djevojčica je na jednoj tenisici nacrtala srce. 

 

"Ovo su tenisice pomoću kojih su je identificirali. Nisu je mogli identificirati pomoću ičega drugoga. Što kažete na to?" rekao je McConaughey.

"Znate što je svaki od roditelja htio, što su tražili od nas?"

Glumac je kazao kako treba ispričati priče o životima žrtava nakon masakra u Osnovnoj školi Robb tijekom kojeg je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja.

"Znate što je svaki od roditelja htio, što su tražili od nas? Da i dalje žive snovi njihove djece. Žele da se njihovi snovi ostvare, žele napraviti nešto nakon njihove smrti. Žele da njihova smrt ima neki značaj", rekao je McConaughey.

Dodao je da postoje opravdani razlozi i mogućnost da se donesu smislene reforme zakonodavstva o oružju i pozvao na univerzalne provjere prošlih aktivnosti, podizanje minimalne dobi za kupnju AR-15 na 21 godinu, period čekanja za kupnju AR-15 i primjenu zakona crvene zastave, odnosno da vlasti imaju pravo zatražiti privremeno oduzimanje oružja osobi koja na bilo koji način predstavlja prijetnju za javnost.

"Ovo su razumni i praktični propisi. Odgovornim vlasnicima oružja dojadilo je da neki poremećeni pojedinci zloupotrebljavaju Drugi amandman. Ovi propisi nisu korak unazad, već korak naprijed za civilno društvo i Drugi amandman", kazao je McConaughey.

Govorio o žrtvama i njihovim snovima

Glumac je vrlo detaljno govorio o ubijenoj djeci i njihovim snovima. Jedno dijete je htjelo biti morski biolog, jedno se spremalo čitati stih iz Biblije u crkvi, jedno je htjelo ići u umjetničku školu u Pariz, piše CNN.

"Mogli ste osjetiti tragediju u gradu. Mogli ste osjetiti bol, razočaranje, ljutnju, krivnju, tugu, gubitak života, snove koji se nikad neće ostvariti", rekao je.

"Nakon upotrebe puške AR-15 nastaju velike rane i ponekad se žrtve mogu identificirati jedino pomoću DNA testa. Moramo se iskreno pogledati u ogledalo i shvatiti koje su prave vrijednosti, ono što istinski cijenimo. Moramo biti hrabri i poštovati svoje vječne obveze, a ne stranačku pripadnost", kazao je McConaughey.

Glumac je jučer razgovarao s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i imao je dogovoren sastanak s političarom Kevinom McCarthyjem. Novinarima je rekao kako se nada da će prilikom sastanka sa zastupnicima postići napredak oko uvođenja dodatnih mjera kontrole posjedovanja oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.