KORONAVIRUS U SVIJETU

Maske u nekim zemljama obavezne i na otvorenom

Ilustracija: EPA

GRČKA je odlučila da su maske obvezne u svim javnim zatvorenim prostorima i na otvorenima na kojima nije moguća fizička distanca, Lombardija je takvu odluku produljila do rujna, a i Pariz najavljuje moguće obvezno nošenje maski na otvorenom. 

Grčka je u petak prijavila 78 novih slučajeva zaraze covidom-19, što je najviši broj u oko dva mjeseca.

Ukupno je dosad imala 4447 slučajeva zaraze covidom-19 te 202 smrtna slučaja, što su relativno mali brojevi u usporedbi s brojnim europskim zemljama.

"Odlučujući faktor u uspješnom suočavanju s pandemijom u prvom redu je odgovornost građana, individualna odgovornost svake osobe", rekao je zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias u televizijskom obraćanju.

"To je bila tajna grčkog uspjeha i svi moramo pokazati istu odgovornost i oprez u ovoj fazi."

Zdravstvene vlasti prije deset dana su odlučile da je obvezno nošenje maski u supermarketima, a u utorak su odluku proširile i na neke druge zatvorene javne površine.

Maske su već neko vrijeme obvezne u javnom prijevozu.

Veliki rast zaraze u Francuskoj

U Lombardiji, najteže pogođenoj regiji u Italiji, građani će morati nositi maske u javnim zatvorenim prostorima do 10. rujna, objavile su u petak regionalne vlasti.

Guverner Lombardije Attilio Fontana potpisao je uredbu kojom će obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru biti produžena do 10. rujna, dok će maske biti neophodne na otvorenom prostoru ako nije moguća sigurna razdaljina među ljudima.

U Italiji je od početka krize s covidom-19 od posljedica tog virusa umrlo više od 35.000 ljudi, od čega skoro pola u Lombardiji.

Francuske lokalne vlasti mogle bi nametnuti nošenje maski i na otvorenom, u područjima gdje broj slučajeva covida-19 raste, objavio je u petak ministar zdravstva.

"Načelnici će odsad moći uredbom uvesti obvezu nošenja maski i na otvorenim javnim prostorima. Ta se odluka može donijeti na lokalnoj razini, u skladu s razvojem epidemije", tvitao je Olivier Veran.

Gradovi Biarritz i Bayonne (jugozapad), Saint-Malo (zapad) i Orleans (centar) nametnuli su od četvrtka nošenje maski na otvorenom, u središtima gradova ili na tržnicama.

Vlasti pojašnjavaju odluku o nošenju maski na otvorenom dokazima kojih je, kako kažu, sve više da se virus može prenijeti aerosolom.

Francuska je u petak zabilježila više od 1300 novih slučajeva covida-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.