Martti Ahtisaari: Sve zemlje EU su trebale priznati Kosovo

MARTTI Ahtisaari objašnjava da se žurio s rješenjem statusa Kosova jer je želio izbjeći "još jedan zamrznuti konflikt". Bivši predsjednik Finske, dobitnik Nobelove nagrade za mir i nekadašnji međunarodni posrednik Ujedinjenih Naroda u Namibiji i Kosovu je u intervjuu za Der Standard izjavio da mnogima nije jasno zbog čega je on požurivao s kosovskom nezavisnošću. Objašnjavajući svoju ulogu na Kosovu, Ahtisaari kaže da je bilo kakvo odugovlačenje negativno te je kao primjer naveo i Ujedinjene narode koji su izgubili podršku ostatka svijeta po pitanju rezolucije o ljudskim pravima. "To je katastrofalno", ocjenjuje Ahtisaari.

U svojem osvrtu na pregovore između EU i Turske o pristupanju te zemlje Europskoj uniji, Finac smatra da obje strane moraju "popustiti", ali dodaje da nije siguran je li i jedna strana to zasad spremna učiniti. Protivljenje Francuske i Austrije ulasku Turske u EU, Ahtisaari je oštro osudio.

Na kraju, Ahtisaari je državama članicama poručio da je ugrožen daljnji razvoj Europske unije ako nove članice misle da njihovim prijemom prestaju unutarnje reforme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.