Sad je potpuno jasno: Marić više ne može biti ministar financija

Foto: FaH/Index

"NISU uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na nekakvo izvanredno stanje, situacije koje su neuobičajene, odnosno da sežu u sferu toga da treba alarmantno djelovati", govorio je prije samo dva tjedna ministar financija Zdravko Marić pokušavajući smiriti stanje oko svoje bivše tvrtke - Agrokora.

Ili je namjerno obmanuo javnost ili nema pojma o ičemu

Ne samo da je u Agrokoru već tada vladalo "izvanredno stanje" nego se odvijala prava drama koja je na kraju rezultirala blokiranim računima, praznim policama Konzuma, višenoćnim pregovorima s bankarima i dobavljačima, pisanjem posebnog zakona za spas Agrokora te činjenice da se među onima koji su blokirali račune Agrokora našla i država.

S obzirom na razvoj događaja, ispada da je Marić u početku krize ili namjerno htio obmanuti hrvatsku javnost u korist Agrokora ili zaista nije dovoljno sposoban biti ni običan računovođa, a kamoli ministar financija. No krenimo redom.

U službenoj biografiji navodi se kako je upravo Marić od 2012. do 2016. godine bio u Agrokoru jedan od izvršnih direktora za Strategiju i tržište kapitala. Marićeva područja odgovornosti bili su međunarodno financiranje i odnosi s investitorima te spajanje i preuzimanja. Marić je tako bio zadužen za odnose s investitorima, odnosno bio je zadužen za to da toj javnosti prezentira financijske podatke Agrokora.

Od stručnjaka za financije do tvrdnje da financije nisu njegova odgovnornost 


Priča oko Agrokora počela se urušavati kada su rejting agencije "načele" Agrokor, a pojavila su se i ozbiljne sumnje kako su frizirana financijska izvješća tog koncerna.

Iako se u vrijeme kratke kampanje prije 10 mjeseci, kada se Marić spominjao i kao premijer nakon preslagivanja u Saboru, naglašavalo njegovo umijeće vođenja financija u Agrokoru, Marić je nedavno zanijekao kako se u Todorićevoj tvrtki bavio financijskim izvješćima.

"Financijska izvješća nisu bila u mojoj odgovornosti", rekao je Marić prošlog tjedna. Naime, nakon što je rejting agencija Moody's srozala kreditni rejting Agrokora naglašavajući netransparentnost financijskih izvješća, sumnju u prepravljanje izvještaja prije tjedan dana je dodatno podebljao potpredsjednik VTB banke Yuri Solovjev. Uostalom, šef Sabora Božo Petrov je zbog toga podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

Tko će vjerovati Mariću kada sutra bude ugovarao aranžmane za Hrvatsku?

Činjenica je da je Marić u Agrokoru bio jedan od izvršnih direktora za Strategiju i tržište kapitala. Marićeva područja odgovornosti bili su međunarodno financiranje i odnosi s investitorima te spajanje i preuzimanje.


Marić je tako bio zadužen za odnose s investitorima, odnosno bio je zadužen da toj javnosti prezentira financijske podatke Agrokora. S obzirom na stanje financija Agrokora, ministar Marić je izgubio svaki kredibilitet pred investitorima.

Marić je s četiri godine radnog iskustva u Agrokoru na visokim dužnostima pod posebnim povećalom Povjerenstva za ispitivanje sukoba interesa. Tek što je došao u vladu, Mariću je izmjena Zakona o faktoringu bila jedan od prioriteta.

Od faktoringa do muljaže

Marić je tako samo dva mjeseca nakon karijere u Agrokoru predložio u Saboru izmjene Zakona o faktoringu, tražeći da se prolongiraju obveze ispunjavanja uvjeta iz zakona za društva koja se u Hrvatskoj bave faktoringom. Omogućio im je dodatno vrijeme da ne moraju ispuniti određene uvjete, među kojima je i plan upravljanja rizicima te obvezna kontrola HANFA-e.

Marićevo muljanje s Agrokorom se nastavilo. Menadžment Agrokora više se puta sastao s predstavnicima vlade. Razgovori su održavani u prostorijama vlade na Markovu trgu, a na njima je bio nazočan i ministar Marić, što je i sam priznao.

Vlada je priznala tajne sastanke tek onda kada su ih to upitali novinari. Radilo se o neuobičajenim sastancima, od kojih je jedan održan u nedjelju u kasnim večernjim satima.

Marić je do zadnjeg trenutka govorio o Agrokoru kao "dobroj kompaniji"


Marić je održao sastanak i s izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) te je i sam priznao kako je na tom sastanku bilo govora o Agrokoru. Isto tako, Marić je kao ministar financija davao izjave u javnost sugerirajući rješenja za svog bivšeg poslodavca, a gotovo nevjerojatno zvuči objašnjenje Marića da nije sudjelovao u izradi Lex Todorića samo zato što ga nije bilo u vladi prije tri dana, kada se o tome glasalo.

Činjenica je isto tako da se Marić umjesto kao ministar financija, u više svojih javnih nastupa ponašao kao PR-ovac Agrokora.

"Upoznat sam sa situacijom u Agrokoru, to je i dalje dobra kompanija", govorio je Marić krajem siječnja ove godine, kada je Index već ozbiljno upozoravao na ogroman problem u tvrtki Ivice Todorića.

Igra skrivača s poreznim dugom

Upozoravali smo i na dugove Agrokora prema državi, no upravo je ministar Marić stao u obranu Agrokora tvrdeći prvo da je riječ o poreznoj tajni, a onda i kako u poslovanju Agrokorovih tvrtki prema državi nema ništa neobično. Na kraju se u petak, u svojevrsnom "stampedu" vjerovnika pridružila i država, blokirajući račune Todorićevih firmi kako bi se naplatili. Toliko o "ničem neobičnom".

Marićev teret je i kredit HBOR-a početkom godine koji je omogućio tvrtkama Ivice Todorića povoljne kredite od 378 milijuna kuna. U to je vrijeme već postalo jasno kako se Agrokor nalazi u ozbiljnim problemima s naplatom svojih dugovanja. Predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a je, pogađate, ministar financija Zdravko Marić.

Plenkoviću je Marić i dalje plus u vladi

Ako iz cijelog ovog slučaja izuzmemo očigledan sukob interesa bivšeg zaposlenika Agrokora, ostaje činjenica da je Marić kao ministar financija izgubio svaki kredibilitet pred stranim ulagačima te činjenica da je potpuno krivo procijenio stanje u Agrokoru iako se radi, prema tvrdnja premijera Andreja Plenkovića, o sistemski važnoj tvrtki za gospodarstvo cijele države.

Od Marića se nakon cijele afere s Agrokorom očekivalo da će barem staviti svoj mandat na raspolaganje, no to se nije dogodilo. Upravo suprotno, Marić tvrdi da u svemu ne vidi svoju odgovornost, a premijer Plenković ga hvali kao bitnog čovjeka u svojoj vladi.

"Ministar Zdravko Marić odlično radi svoj posao", rekao je nedavno premijer Plenković na upit o budućnosti Marića u njegovoj vladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.