Maine postao peta američka država koja je priznala istospolne brakove

DEMOKRATSKI guverner američke savezne države Maine potpisao je svježe sročeni dokument koji dozvoljava istospolne brakove, a Maine je tako postao peta američka savezna država u kojoj homoseksualci imaju pravo na brak.

Zastupnici parlamenta New Hampshirea također se pripremaju poslati zakon o dozvoljavanju istospolnih brakova svom guverneru, ali on nije rekao hoće li ga potpisati. Ukoliko zakon prođe i tamo, Rhode Island će ostati jedina savezna država u Novoj Engleskoj koja ne dozvoljava istospolne brakove.

Kratke rasprave

Guverner Mainea John Baldacci, član Demokratske stranke, prije nije dao naznake oko toga hoće li se protiviti zakonu. On je prije bio protiv homoseksualnih brakova, ali je ovaj zakon potpisao nedugo nakon što mu je došao na stol.

Jučerašnja rasprava u senatu Mainea bila je kratka. Republikanci su se bunili, govoreći kako zakon biva donesen na račun "ljudi od vjere", a demokrati su im odgovorili kako zakon ne obvezuje religijske institucije da priznaju istospolne brakove. Konačan rezultat glasovanja bio je 21-13.

Jedna po jedna država

Maine tako postaje četvrta država u Novoj Engleskoj koja je dozvolila istospolne brakove. Vermont je nedavno donio zakon unatoč vetu guvernera, Connecticut je donio zakon nakon što su sudovi naredili parlamentu da ga donesu, a isto se dogodilo i u Massachusettsu.

U Rhode Islandu je prijedlog zakona o istospolnim brakovima ušao u parlamentarnu proceduru, ali ne očekuje se da će zakon biti donesen ove godine.

Izvan Nove Engleske, Iowa po nalogu suda priznaje istospolne brakove, a praksa je kratko vrijeme bila prisutna i u Californiji, ali su je birači odbacili na referendumu provedenom na dan predsjedničkih izbora.

F.M.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.