Mađarski sud odbio izručiti Hernadija Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

MAĐARSKI sud odbio je hrvatski zahtjev za izručenje Zoltana Hernadija, šefa MOL-a, javljaju mađarski mediji.

Nastavak je to pravne trakavice nakon što je prije mjesec dana Europski sud u Luxembourgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage, u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.

Uskok optužio Sanadera za primanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje Mola Mađarima

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon USKOK-ovih optužbi da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i. Tvrde da je predsjednik Uprave MOL-a od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva INA.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski, a tvrdili su i da je riječ o presuđenoj stvari jer je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Krajem prošle godine Vrhovni sud ukinuo je rješenje kojim je zagrebački Županijski sud 30. svibnja 2017. privremeno prekinuo suđenje Sanaderu i Hernadiju, odlučujući o žalbama USKOK-a i Hernadijeve braniteljice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.