"Lovac na naciste" za Index: Ministar obrazovanja ne smije se diviti ustašama

Foto: Patrik Maček/Pixsell, Hina, Index

POVJESNIČAR i ravnatelj centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, poznatiji u javnosti  kao "lovac na naciste", Efraim Zuroff, Indexu je kratko komentirao Plenkovićevog ministra znanosti i obrazovanja, ali i Plenkovićev posjet Hudoj Jami.

Podsjetimo, Pavo Barišić, ministra obrazovanja NDH i ustaškog ideologa Julija Makanca nazivao je hrvatskim mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom. Kako su objavile Novosti, ministar je svojem znanstvenom članku ‘Filozofija povijesti Julija Makanca’, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, hvalio dubinu i ljepotu misli navedenog ustaškog ideologa i ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića, nazivajući ga "tragičnim junakom i žrtvom".

"Riješili ste se Hasanbegovića, a dobili Barišića"

"Riješili ste se Hasanbegovića", odmah nam je početku rekao Zuroff, ali zatim nadodao: "No, očito je da Hrvatska ima puno problema i dalje".

"Ja se nadam da je taj čovjek od 1992. godine promijenio svoje mišljenje o onome što je pisao o ljudima o kojima je pisao. Ali posljednja stvar na svijetu koju bi itko trebao željeli je ministar obrazovanja koji se divi ustaškim ministrima i ustaškom režimu.", komentirao je za Index Zuroff.

"Ministar obrazovanja je zadužen da oblikuje znanje, razmišljanje i etiku budućih generacija i takva osoba se ni na koji način ne bi smjela povezivati s ustaškim režimom", dodao je.

"Vaš premijer treba lekciju iz povijesti"

Kada smo ga zatražili još komentar o posjeti hrvatskog premijera i ministra vanjskih poslova Hudoj Jami, Zuroff je kazao: "Za to imam samo jednu rečenicu - te osobe trebaju jednu ozbiljnu lekciju iz povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.