Loši plasmani Hrvatske poštanske banke iznose milijardu kuna?

ZBOG loših poslova koje je Hrvatska poštanska banka radila za vrijeme predsjednika bivše Uprave Josipa Protege, kojega je postavio odbjegli premijer Ivo Sanader, loši plasmani banke mogli bi biti i milijardu kuna.

Sadašnji predsjednik uprave banke Čedo Maletić tvrdi kako bi taj iznos loših kredita mogao biti milijardu kuna, ali vjeruje da će veći dio njih ipak biti naplativ, piše Večernji list. U te naplative kredite je ubrojio one dane KIO-u, Orahovici, SMS-u, Fantazija Grupi, PPK Valpovo i Đakovštini.

Spas donose hrvatske tvrtke i EBRD

Pregovori o vraćanju kredita od strane Adriatica.neta, Spačve, Badela 1862 i operateru H1 su u tijeku, a direktor se nada i kako će biti vraćen i kredit namijenjen brodogradnji koji je osiguran državnim jamstvima.

Zbog rizičnih kredita stare uprave u kojima nije odvajana rezervacija, nova uprava već danim otkriva nove gubitke koji bi do kraja godine mogli iznositi i 400 milijuna kuna. HPB bi trebalo spasiti šest hrvatskih tvrtki uplatom hibridnog depozita od 150 do 200 milijuna kuna. Nakon toga bi se trebalo krenuti i u dokapitalizaciju banke u vrijednosti 500 do 600 milijuna kuna, a za taj se posao kao potencijalan ulagač spominje EBRD.

Zadnja opcija je saniranje po receptu 90-ih godina

Ukoliko taj posao ne prođe sa EBRD-om, pokušat će se dokapitalizacija ostvariti sa dijelom Svjetske banke IFC-om. Hibridni depoziti bi se nakon nekog vremena, kada se poboljša poslovanje, trebali pretvoriti u dionice. Posljednja opcija za spas Hrvatske poštanske banke je saniranje po receptu iz 90-ih godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.