Ljubo Jurčić o zamrzavanju cijena: Mljeveno meso je ukusno, mogu se dodati dodaci

PROFESOR s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić za N1 Studio uživo analizirao je neslužbene obrise mjera koje se navodno nalaze u paketu pomoći čiji bi detalji sutra trebali biti službeno predstavljeni.

Jurčić kaže da je limitiranje cijena namirnica prije svega politički potez koji se poduzima u nuždi, kada druge mjere nemaju efekta u čuvanju socijalne slike i gospodarstva, ali ipak upozorava da pritom treba voditi računa o jednoj stvari.

"Limitiranje bi dovelo do mrvljenja ili lomljenja proizvodnih lanaca jer ako im materijalni troškovi rastu, a oni to ne mogu prebaciti na potrošače, oni se urušavaju", kazao je.

Jesu li neki lovili u mutnom?

Na pitanje jesu li neki ipak lovili u mutnom, s obzirom na to da je, primjerice, cijena ulja porasla za 100 posto, Jurčić odgovara:

"Postoji reprodukcijski lanac i tu se gleda koliko u svakoj karici lanca rastu troškovi. Vlada bi trebala imati tu analizu da na temelju toga procijeni ponašanje proizvođača. Generalno govoreći, situacija u Hrvatskoj kod tih proizvođača baš i nema neke dodane vrijednosti koju su sačuvali i kojom bi mogli kompenzirati povećanje troškova. Ti proizvođači su jednim dijelom u pravu. U svakom slučaju, vlada treba donositi odluke na stručnoj analizi i konkretnim podacima."

Na pitanje kako to da je izabrano baš mljeveno meso kao jedan od proizvoda kojem će se limitirati cijena, Jurčić ukazuje da ljudi ovisno o platežnoj moći jedu različite proizvode.

"Imamo različite proizvode koje jedu bogati, manje bogati, srednji sloj… Mljeveno meso je ukusno. Sada će se netko uvrijediti možda, ja nisam stručnjak, ali u njega se mogu dodati različiti dodaci koji se ne mogu dodati u cjelovito meso. Onda u 100 grama imamo 60 posto iskonskog mesa, a ostalo su puno jeftiniji dodaci", kazao je.

Smatra i da vlada ne treba dijeliti linearno svima, nego prema cenzusu.

"Mjere moraju biti selektivne da bi bile efikasne", ističe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.