Lingvist iz Republike Srpske: Bošnjaci i Hrvati govore srpskim jezikom

LINGVIST iz Republike Srpske dr. Miloš Kovačević izjavio je kako je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer u kojem se jedan jezik odjednom troimenuje u srpski, hrvatski i bošnjačko bosanski.

Takvu tezu da svi stanovnici BiH govore srpskim jezikom Kovačević je izrekao u intervjuu Glasu Srpske. Lingvist tvrdi kako se na pitanje kojim jezikom se govori u Bosni i Hercegovini može odgovoriti samo "srpskim", a na pitanje kakvim srpskim govore, odgovara "lošim". Kovačević tvrdi kako je standardizaciju jezika proveo Vuk Karadžić te da je on od samog početka bio srpski.

"Nema uporišta za postojanje bošnjačkog jezika"

"U Republici Srpskoj govorimo srpskim jezikom, makar to ne piše u Ustavu Republike Srpske, već zaobilazno, opisno, a u tome nam je pomogao visoki predstavnik", tvrdi i ravnatelj Instituta za srpski jezik dr. Sreto Tanasić te dodaje kako su se Srbi u BiH počeli koristiti srpskim književnim jezikom i pravopisom koji je ponudio Vuk Karadžić i prije nego što je taj književni jezik stekao pravo na upotrebu u Srbiji.

Miloš Kovačević tvrdi i kako nema nikakvog uporišta za postojanje bošnjačkog, kao ni bosanskog jezika. "Bosanski jezik je, prema strogim znanstvenim kriterijima, lingvistička fikcija", kaže Kovačević te dodaje kako bi muslimani od Vukova srpskog jezika željeli napraviti bosanski jezik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.