Lijepo im je Sanader govorio: "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada"

LIJEPO im je rekao Ivo Sanader: "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada".

I evo ih, jedan po jedan, njegovi bivši stranački drugovi, ministri i zapisničarke upadaju u rupu koju je u vrtu iza štale iskopala njegova blagajnica Branka Pavošević.

Mora da Ivo umire od smijeha kad gleda ovu paniku u Središnjici HDZ-a.

Bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak hvali se na press konferenciji da je zvao Mladena Bajića i nudio mu se za svjedočenje oko crnih fondova, da bi ga DORH istoga dana grubo demantirao.

Ratko Maček piskutavim glasom najavljuje da će tužiti novinare, da bi se potom predomislio i prijetnju prebacio na Branku Pavošević.

Ovo je jama za Jacu

Od glavnog tajnika stranke Branka Bačića, za kojeg je Pavošević rekla da joj je naložio da uništi dokaze o crnom fondu, nema ni traga ni glasa. A sakrili su se i ostali ugledni HDZ-ovci.

No, ova konkretna jama iskopana je prvenstveno za Jadranku Kosor. I u njoj nepovratno nestaje premijerkin mukotrpno građeni imidž naivne, poštene i dobrohotne političarke.

Načeo ju je još Ivo Sanader na saborskom istražnom povjerenstvu za Inu kad je nekoliko puta ustvrdio kako mu je ona bila prva suradnica koju je obavještavao o svim detaljima ugovora s MOL-om.

Nastavio je Damir Polančec dobro potkrijepljenim tvrdnjama o tome da je Kosor bila upućena u sve detalje posla HEP-a i TLM-a, dapače, da se njezin potpis nalazi na spornom ugovoru.

Kosor je potrošila sve isprike

Onda je Mladen Barišić posvjedočio da je Jadranka Kosor prilikom preuzimanja dužnosti od Ive Sanadera dobila sve podatke o financiranju stranke iz crnih fondova, ali da je to propustila prijaviti policiji, Uskoku i Državnom odvjetništvu.

Umjesto toga, naložila je Barišiću da torbu s prljavim novcem, umjesto u policiju, odnese u središnjicu stranke, gdje ju je predao glavnom tajniku stranke Branku Bačiću.

Kao što se vidi, materijala ima na bacanje. A Jadranka Kosor je potrošila sve isprike.

Vapaj očajnika

"Nisam uzimala, nisam znala ni za kakav paralelni sustav i ni za kakav novac koji nije legalni novac iz stranke", brani se Kosor. "Sva saznanja koja sam imala kao osoba koja je bila predsjednička kandidatkinja jest to da je ta kampanja financirana iz legalnih prihoda HDZ-a".

Ovo zvuči više kao vapaj očajnika, nego kao argumentirana obrana. Jer Anto Nobilo tvrdi kako postoji nekoliko osnova za podizanje kaznenih prijava protiv Kosor. Neznanje nije opravdanje.
Premijerka možda nije kopala ovu jamu, ali bi u nju mogla upasti.

Zašto svi šute?

I premda svjedočenja o HDZ-ovim crnim fondovima ne iznenađuju nikoga osim Jadranke Kosor, na političkoj sceni je nastao muk. Zoran Milanović ne želi komentirati istragu. Ali zato viče Luka Bebić: "Znali su za crne fondove!".

Ostavku premijerke Kosor traže samo HDSSB i Dragutin Lesar, jer izbori su ionako pred vratima. Tek rijetki problematiziraju činjenicu da ovakva stranka, s ovakvom predsjednicom i ovakvim teretom na grbači, uskoro izlazi na parlamentarne izbore, jer se podrazumijeva da će ih izgubiti.

Policajac na čelu zločinačke organizacije

Što se policije tiče, ona bi možda i zapečatila prostorije HDZ-a, ali u tom slučaju ministar unutarnjih poslova ne bi se imao gdje učlaniti. A svi važni dokazi ionako su zakopani u vrtu iza štale.

I tako, samo šest mjeseci od uhićenja bivšeg predsjednika HDZ-a, steže se obruč i oko njegove nasljednice. Bez obzira kakav bio ishod, gotovo je s crno-bijelom pričom o zlom Sanaderu i poštenoj Kosorici. Gotovo je s izvlačenjem na neznanje. Gotovo je s parolama o premijerki kao nositeljici borbe protiv korupcije.

Ali što je s HDZ-om: je li on gotov?

Jednu prevaru, (ukradenu) pobjedu poštenog Ive Sanadera nad zlim Ivićem Pašalićem, HDZ je uspio prodati domaćoj javnosti. S ovom drugom, pobjedom poštene Jadranke Kosor nad zlim Ivom Sanaderom, imat će puno više problema.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.