Liječnici novom metodom izliječili ženu od HIV-a, brzo se oporavila

LIJEČNICI su novim tretmanom uspjeli izliječiti ženu od HIV-a. Radi se o trećoj osobi na svijetu koja je do sada izliječena od te bolesti.

Stručnjaci su koristili novu metodu transplantacije krvi iz pupkovine, čime se otvara put izlječenju ljudi različitog rasnog podrijetla. Naime, krv iz pupčane vrpce je mnogo dostupnija od matičnih stanica koje se obično koriste pri transplantaciji koštane srži te ne mora na toliko razina odgovarati primatelju.

Većina darivatelja matičnih stanica su bijelci te se mnogi oboljeli od HIV-a koji su druge rase nisu podudarali s donorima, piše The New York Times.

Krv iz pupkovine

Žena u pitanju, koja je također bolovala od leukemije, primila je krv iz pupkovine za liječenje raka. Imala je djelomično podudarnog darivatelja, umjesto tipične prakse pronalaženja darivatelja koštane srži slične rase i etničke pripadnosti. Također je primila krv od bliskog rođaka kako bi njeno tijelo dobilo privremenu imunološku obranu za vrijeme transplantacije.

Znanstvenici smatraju da infekcija HIV-om drugačije napreduje kod žena nego kod muškaraca. Mada žene čine više od polovice slučajeva HIV-a u svijetu, one čine samo 11 posto sudionika u ispitivanjima postupaka liječenja.

Antiretrovirusni lijekovi mogu kontrolirati HIV, ali ne dovode do potpunog izlječenja. Danas na svijetu od te bolesti boluje gotovo 38 milijuna ljudi, a lijekove prima oko 73 posto njih. Transplantacija koštane srži nije realna opcija za većinu pacijenata. Takve su transplantacije vrlo invazivne i rizične pa se u pravilu nude samo oboljelima od raka koji su iscrpili sve druge mogućnosti.

Brzo se oporavlja

Do sada su na svijetu poznata samo dva slučaja potpunog izlječenja od HIV-a. "Berlinski pacijent", Timothy Ray Brown, bio je bez virusa 12 godina, sve dok 2020. nije umro od raka. 2019. je objavljen novi takav slučaj, a izliječen je Adam Castillejo.

Obojica su primila koštanu srž od donatora koji su imali mutaciju koja blokira HIV. Ta je mutacija prisutna kod samo 20.000 darivatelja, od kojih je većina sjevernoeuropskog podrijetla.

Mada su transplantacije koštane srži kod spomenutih muškaraca bile uspješne, oni su se teško oporavljali od tog postupka i imali su razne nuspojave. Brown je zamalo umro nakon transplantacije, a Castillejo je unutar godine dana od tretmana izgubio gotovo 70 kilograma, izgubio sluh i imao više infekcija.

Nasuprot tome, žena u posljednjem slučaju napustila je bolnicu 17 dana nakon transplantacije i nije razvila bolest pri kojoj stanice donora napadaju stanice domaćina. Pacijentica je u srednjoj životnoj dobi, a HIV joj je dijagnosticiran u lipnju 2013. Antiretrovirusni lijekovi održavali su niske razine virusa. U ožujku 2017. dijagnosticirana joj je akutna mijeloična leukemija.

Pacijentica je odlučila prekinuti antiretrovirusnu terapiju 37 mjeseci nakon transplantacije. Više od 14 mjeseci kasnije negativna je na krvnim testovima na indikatore HIV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.