Liberalna Slovakinja potukla je desničare, a danas bi mogla postati predsjednica

Foto: EPA

DANAS se održava drugi krug predsjedničkih izbora u Slovačkoj, a na njima će, sudeći prema rezultatima prvog kruga, gotovo sigurno pobijediti socijalno-liberalna kandidatkinja Zuzana Čaputova.

>> Zuzana Čaputova na korak od izbora za novu slovačku predsjednicu

Ova 45-godišnjakinja, koja je u politiku ušla tek krajem 2017., u sklopu novoosnovane Progresivne Slovačke, prema anketama dobiva najmanje 60 posto glasova i tako uvjerljivo pobjeđuje 52-godišnjeg karijernog diplomata iz vladajuće lijevo-populističke stranke Smjer-Socijaldemokracija Maroša Šefčoviča. 

A još prije dva mjeseca ankete joj nisu davale ni 10% glasova. Predsjednik slovačke Nacionalne skupštine jednom ju je, kako piše Foreign Policy, podrugljivo nazvao "nepoznatom djevojkom". No ova žestoka kritičarka slovačkih vlasti i aktivistica za zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije, koju su već prozvali slovačkom Erin Brokovich, iznenadila je sve svojim izbornim trijumfom.

Čaputova u prvom krugu dobila 40%, ankete joj prije nekoliko mjeseci davale 9%

U prvom krugu izbora, naime, Čaputova je dobila 40% glasova, a Šefčovič 19%. Jednako je zanimljivo da je Čaputova u prvom krugu izbora potukla kandidata ekstremno desne i populističke stranke Naša Slovačka. Drugim riječima, Čaputova je u prvom krugu potukla i desne i lijeve populiste - i one na vlasti i one iz oporbe. Pritom valja istaknuti da vođu Naše Slovačke BBC i The Economist opisuju kao neonacista, i to ne bez razloga - Kotleba je otvoreni fan Jozefa Tisoa, kvislinškog diktatora koji je upravljao "Prvom Slovačkom Republikom" za vrijeme Drugog svjetskog rata, a 1947. je pogubljen zbog zločina svog režima, uključujući sudjelovanje u Holokaustu. 

Iako populistička i ekstremna desnica diljem Europe, a pogotovo na istoku kontinenta, uslijed višegodišnje migrantske krize doživljava procvat, u Slovačkoj je, barem na ovim izborima, slomila zube. To je još impresivnije s obzirom na to da je slovačka politička scena prilično neuobičajena.

Naime, iako je stranka Roberta Fica, koja je na vlasti 11 od posljednjih 13 godina, nominalno socijaldemokratska, u koaliciji je s desničarskom Slovačkom nacionalističkom strankom. Štoviše, Slovačka je s Ficovom vladom postala dio osovine takozvanih neliberalnih demokracija istočne Europe. Predvodi ih, naravno, desničarski mađarski premijer Viktor Orban, koji je i skovao navedeni termin za oblik vladavine koji je kultivirao, a u kojem su ljudska prava, manjine, civilno društvo, europske integracije, globalizacija, neovisnost pravosuđa, sveučilišta i središnje banke nešto čemu se automatski pristupa sa skepsom, ako ne i otvorenim neprijateljstvom.

Slovačka još uvijek potresena lanjskim ubojstvom novinara

Protiv Slovačke je tako, uz ostale članice Višegradske skupine - Mađarsku, Poljsku i Češku - Europska unija 2016. pokrenula proceduru zbog odbijanja prihvaćanja svoje kvote azilanata u sklopu europskog programa raspodjele. Mađarska i Slovačka su ranije iste godine tužile EU pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da je program obavezne relokacije azilanata ilegalan, no tužbu su izgubile. 

>> Autobomba na Malti, metak u prsa u Slovačkoj. U Europi ubijaju novinare, kamo nas to vodi?

Slovačku je, doduše, puno više od migrantske krize potreslo prošlogodišnje ubojstvo mladog novinara Jana Kuciaka. Kuciak je za portal Aktuality.sk pisao o koruptivnim aferama u koje su bili upleteni biznismeni povezani s Ficovom strankom i drugim političarima, a u trenutku kad su on i njegova zaručnica Martina Kušnirova ubijeni, spremao se objaviti članak o sumnjivim poslovima talijanskih biznismena povezanih s mafijom u Slovačkoj. Likvidacija novinara u mafijaškom stilu izazvala je najveće prosvjede u zemlji od pada komunizma, s desecima tisuća Slovaka na ulicama, a na kraju i ostavku Fica, kojeg je na mjestu premijera zamijenio Peter Pellegrini.

Kako je na godišnjici Kuciakovog ubojstva prošlog mjeseca rekao katolički svećenik Milan Bubak, ova je tragedija po šoku koji je izazvala u Slovačkoj usporediva s napadom 11. rujna 2001. u SAD-u. Drugim riječima, to je bila povijesna prekretnica za ovu malu istočnoeuropsku zemlju, jedva nešto veću od Hrvatske, s posljedicama koje će se osjećati još dugo. 

I upravo u tom kontekstu valja sagledati iznenadni uspon Čaputove. Slovačka se očito zasitila neliberalne demokracije orbanovskog tipa. "Populistička stranka na vlasti, Smer-SD, iscrpljena je i kompromitirana arogancijom, korupcijom i odnosima s oligarsima", ocjenjuje Juraj Marušiak, politolog Slovačke akademije znanosti. "Popularnost Čaputove izraz je nezadovoljstva birača."

Glas protiv korupcije i populizma

Kako piše Foreign Policy, poruke pravde, istine i jednakosti koje Čaputova šalje podsjećaju njene pristaše na čuvenog češkog disidenta i dugogodišnjeg predsjednika Češke Vaclava Havela. Čaputova, koja je po struci odvjetnica, najpoznatija je po svojoj uspješnoj pravnoj i aktivističkoj borbi protiv ilegalnog odlagališta otpada u svom rodnom grafu Pezinoku na zapadu zemlje. Zbog te borbe, koja je trajala čak 14 godina i u sklopu koje je podnosila tužbe, organizirala prosvjede i peticije institucijama EU-a, dobila je 2016. Goldmanovu nagradu - vodeću nagradu za ekološke aktiviste, poznatu i kao "Zeleni Nobel".

Upravo njena reputacija liderice za ljudska prava koja se uspješno borila protiv moćnih političkih i ekonomskih interesnih skupina bila je presudna za njen izborni uspjeh, zaključuje sociologinja Ogla Gjarfasova sa sveučilišta Comenius u Bratislavi. 

Upravo dva dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, za Kuciakovo ubojstvo konačno je optužen navodni nalogodavac - milijunaš Marian Kočner, za kojeg se otkrilo da je surađivao s dvojicom policajaca koji su ranije istraživali slučaj. Kako pišu lokalni mediji, Kočner je možda podmitio i bivšeg tužitelja, svog starog prijatelja iz vojske. A Kočnerov susjed je neko vrijeme bio i sam Fico. Ovakav rasplet slučaja samo je potvrdio sliku vlade na koju iz sjene utječu sumnjivi i zakonu nedodirljivi tajkuni.

I takvoj Slovačkoj su glasači prije dva tjedna rekli odlučno "ne", unatoč svoj demagogiji o Bruxellesu i "globalistima" kao dežurnim krivcima za sve. "Suočimo se sa zlom zajedno" - glasi predizborni slogan Čaputove. A glasači će danas vjerojatno potvrditi svoje "ne" populistima i "da" njenom pozivu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.