Libanonski "Vidoviti Milan" ipak neće biti pogubljen danas



LIBANONAC osuđen na pogubljenje danas u Saudijskoj Arabiji dobio je privremenu odgodu izvršavanja kazne, rekla je njegova odvjetnica. Ali Hussein Sibat je danas trebao biti pogubljen zbog vođenja televizijske emisije u kojoj je predviđao budućnost i nudio ezoterične savjete.

Sibat je bivši voditelj popularne televizijske emisije emitirane na satelitskom kanalu Sheherazade. U svojoj je emisiji gledateljima predviđao budućnost i davao savjete ljudima u publici. Emisija je bila slična onoj koju na našim prostorima ima "Vidoviti Milan". Sibata je u ožujku 2008. godine uhitila saudijska vjerska policija te je optužen za prakticiranje "crne magije". U studenome 2009. godine je na sudu u Medini osuđen na smrt.

Žalbeni sud u Meki je rekao da je sud u Medini prebrzo Sibatu odrezao smrtnu kaznu te mu je vratio slučaj na ponovljeno suđenje. 10. ožujka je sud u Medini ponovno Sibata osudio na smrt.

No, njegova odvjetnica May el-Khansa, rekla je kako ju je libanonski ministar pravosuđa uvjerio da do današnjem pogubljenja ipak neće doći. Mnogi su tražili od libanonskog premijera Saada Haririja da intervenira u Sibatovom slučaju.

Možda ga pogube za tjedan dana

Khansa je rekla da nema odgovor na to koliko dugo će njen klijent ostati živ. Sasvim je moguće da ga smaknu već sljedeći petak, dodala je, i izrazila zabrinutost oko nedostataka službenih informacija.

Saudijske vlasti nisu potvrdile odgodu pogubljenja, a uobičajena praksa u toj zemlji je pogubiti zatvorenike bez ikakve najave. Khansa je rekla da je Sibat priznao svoje "zločine" samo zato što su mu obećali da će ga u tom slučaju poslati nazad u Libanon.

Lov na vještice

Amnesty International ponovno je osudio postupak saudijskih vlasti i naveo kako je krajnje vrijeme da se i ta zemlja pridruži zajednici zemalja koje su ukinule ili su stavile moratorij na smrtne kazne.

U strogom saudijskom šerijatskom sustavu ne postoji točna definicija čarobnjaštva, niti se spominje definitivna kazna za nju, ali vidovnjaštvo, horoskopi i proricanje budućnosti smatraju se protuislamskim. U takvim slučajevima religijski sudovi imaju interpretativnu slobodu pri dodjeljivanju kazni.

Prije tri godine u Saudijskoj Arabiji pogubljen je Egipćanin kojemu se na teret stavilo da je "čarobnjaštvom" razdvojio bračni par.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.