OTKRIVAMO Lex Todorić hrvatsko izdavaštvo doveo do samog ruba propasti

Foto: Index, FAH

ČINI se kako bi Lex Agrokor mogao biti zadnji čavao na lijesu hrvatskog izdavaštva. Naime, Tisak je jedina tvrtka iz sastava Agrokora koja do sada nije isplatila ni jednu kunu dugovanja malim dobavljačima, a ta odluka dolazi u vrijeme kada su se izdavači suočili s jednom od najvećih kriza do sada, a to je propast najvećeg hrvatskog lanca knjižara, Algoritma MK.

Nema naplate Todorićevog duga, ali su im dali veći prostor!?

Iz Agrokora su nam priznali kako stari Todorićev dug nije isplaćivan izdavačima, no tvrde da nije istina kako doprinose krizi izdavaštva jer su pomogli  "širenjem prostora za prodaju knjiga"!?

No, krenimo redom.

Privremeno vjerovničko vijeće 26. srpnja 2017. godine donijelo je odluku o isplati punog iznosa starog duga Agrokorovih kompanija OPG-ovima, obrtima i mikro dobavljačima. Ukupno je podijeljeno oko 30 milijuna eura na ime starog duga, no ta se odluka, što do sada nije bilo poznato, ne odnosi na Tisak, odnosno na dobavljače te tvrtke. 

Naime, Uprava Tiska nikada nije dala suglasnost za novo zaduživanje Agrokora iz lipnja ove godine u visini od 480 milijuna eura. Odnosno, nisu bili za sklapanje sporazuma o garantiranju za povrat kredita. Podsjetimo, zaloge za novi kredit potpisali su Jamnica, Ledo, Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Zvijezda, dok se Uprava Tiska tome protivila.

Politika ucjene na suglasnost za kredit?

Razlog protivljenju svakako jest raznolika vlasnička struktura Tiska, no čini se da je dio Uprave procijenio kako i dalje nedostaju odgovori na pitanje može li Agrokor na čelu s izvanrednim povjernikom Antom Ramljakom uopće vraćati dug iz svojeg redovnog poslovanja. Tako je i dalje otvorena mogućnosti da će se pojedinim bankama dug vraćati u gotovini koja će se prikupiti prodajom ključnih tvrtki Agrokora.

Bilo kako bilo, odlukom privremenog upravitelja instaliranog od strane Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, hrvatski izdavači ostali su bez novca koje im duguje Tisak, a sredinom ove godine morali su se oprostiti od naplate oko 30-ak milijuna kuna, koliko Algoritam, koji je otišao u stečaj, duguje za knjige prodane u proteklih godinu dana.

Da izdavači jedini nisu došli do naplate svog starog duga, potvrdili su nam iz Agrokora.

"Čekamo Tisak da pristane dati suglasnost za kredit"

"Plaćanje staroga duga dobavljačima iz novog financijskog aranžmana povezano je s pristupanjem Sporazumu o financiranju. Tisak nije još pristupio Sporazumu zbog kompleksnije vlasničke strukture i taj postupak je još u tijeku", kažu nam iz Agrokora, dodajući da ako se postupak izdavanja suglasnosti dodatno oduži, Tisak će, u skladu sa svojim mogućnostima, započeti s plaćanjem dobavljača iz "Skupine A". Također, kažu nam da Tisak uredno podmiruje sva nova dugovanja izdavačima iz redovitog poslovanja, kao i da Lex Agrokor u ovom slučaju "ne diskriminira niti jednog dobavljača".


"Nakon slučaja s Algoritmom, Tisak je dodatno pomogao izdavačima širenjem prostora za prodaju knjiga", kažu nam na kraju iz Agrokora.

Čekaju i Agrokor i Algoritam

Prema informacijama Indexa, Uprava Tiska nema namjera potpisati suglasnost o garantiranju povrata posljednjeg Ramljakovog kredita. Za ovaj slučaj pitali smo BAT koji ima 42 posto vlasništva Tiska, no nisu nam otkrivali nikakve detalje. 

"Uprava Tiska odgovorna je za operativno vođenje kompanije. BAT će, kao vlasnik 42 posto Tiska, podržati Upravu Tiska u plaćanju malih dobavljača", stoji u  odgovoru BAT-a.

Izdavačima je Agrokor tako dokumentirao potraživanja, prijavio ih Izvanrednoj upravi i evidentirao, no za sada nema nikakvih naznaka kada će dobiti novac. Što se Algoritma tiče, tu se opet čeka da napokon i formalno krene stečaj.  U očevidniku je evidentirano 1387 osnova za plaćanje duga Algoritma, navodno procijenjenog na više desetaka milijuna kuna, no novca neće biti dovoljno za sve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.