Kurz se vraća na vlast, koalirao je sa Zelenima

Foto: EPA

AUSTRIJSKI konzervativni kancelar Sebastian Kurz vraća se na dužnost nakon što je kao najmlađi demokratski izabran čelnik sklopio neočekivanu koaliciju sa Zelenima poslije propasti prijašnjega ekstremno desnog saveza.   

Obećavši "zaštititi klimu i granice", 33-godišnji političar postat će kancelar vlade i dok to austrijski mediji nazivaju "egzotičnim" i "nevjerojatnim", bit će ovo prvi put da Zeleni dolaze na vlast u Austriji.

Dogovorili vlast 

Kurzova Narodna stranka (OeVP) i Zeleni dogovorili su se prošli tjedan da vladaju zajedno nakon što se prijašnja administracija s ekstremno desnim smjerom raspala, a i OeVP i ekološka stranka osvojili su ključne pobjede na prijevremenim izborima u rujnu. 

Savez namjerava zadovoljiti obje strane inzistirajući na tome da Austrija do 2040. bude ugljično neutralna te da nastavi svoje stroge protuimigracijske mjere.

Neki promatrači misle da bi savez mogao postati model drugim europskim zemljama širom kontinenta koje se bore s populističkim stavovima, ali i klimatskim promjenama.

Kurz, čiji je konzervativni OeVP u vladi više od tri desetljeća, branio je svoj potez objasnivši da je to kombinacija "najboljega od dvaju svjetova".

Zeleni imaju četiri ministra

OeVP ima 10 ministara u novoj koaliciji, dok Zeleni imaju četiri sa stranačkim čelnikom Wernerom Koglerom (58) koji je preuzeo mjesto zamjenika kancelara.

Među ministrima koji će dati prisegu u utorak, više od pola su žene, uključujući ministricu obrane, a mnogi su u 30-im i 40-im godinama.

Političar Zelenih i bivši aktivist vodit će prošireno ministarstvo okoliša, koje uključuje promet, energetiku i tehnologiju.

Zeleni su također nominirali otvoreno lezbijsku veteranku stranke za područje kulture, dok će pravna stručnjakinja bosanskoga podrijetla, koja je u Austriju došla kao dijete i izbjeglica, voditi ministarstvo pravosuđa.

Međutim, analitičar Johannes Huber ističe da su to, kao što "Kurz kaže u svakoj prigodi, vrlo različite stranke", koje su uvijek bile suparnice prije nego saveznice na nacionalnoj razini - sve do sada.

Ekstremna desnica kritizira Kurza

Ekstremno desna Slobodarska stranka (FPO-e) - treća po snazi u parlamentu nakon OeVP i Socijalnih demokrata (SPOe) - vrlo brzo je kritizirala Kurzov "zaokret ulijevo" i "opasan eksperiment" iz kojeg "ništa dobro" ne može proizići za zemlju od 8,8 milijuna ljudi.

Stranački dužnosnici Zelenih rekli su da su napravili bolan kompromis da sklope sporazum s moćnim konzervativcima.

"Zeleni su vrlo pragmatični. (...) Važno je za stranku da preuzme odgovornost na nacionalnoj razini", rekao je Huber.

Kurz je Austrijancima obećao stabilnu vladu koja će zemlju voditi sljedećih pet godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.