Kurz nakon pobjede na izborima kaže da je bitna ekonomija, a ne migranti

Foto: Hina/ EPA

MEĐUNARODNI gospodarski izazovi bit će u srži koalicijskih pregovora, rekao je predsjednik konzervativne Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz u trenutku kad se očekuje da će razmišljati o sastavljanju vlade sa Zelenima, strankom ljevice. 

S osvojenih 37, odnosno 14 posto glasova, OeVP i Zeleni pobjednici su izbora na kojima su u nedjelju birači kaznili dosadašnjeg Kurzova koalicijskog partnera, krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPOe), zbog korupcijskog skandala koji je izazvao raspad koalicije i prijevremene parlamentarne izbore.

"Izazov će u budućnosti biti jamčiti dobar gospodarski rast", rekao je Kurz za austrijski javni radio Oe1 i upozorio na strah od recesije u Njemačkoj, zatim na neriješenu krizu izazvanu Brexitom te trgovinske napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Kurz je ranije u svojoj politici zagovarao ograničenja migracija, no ovaj put tu temu nije naveo kao ključno pitanje ili preduvjet za koalicijske pregovore.

Zeleni se protive migracijskoj politici Narodnjaka, ali ni oni u ponedjeljak nisu spominjali migracije, nego su naveli klimu kao najvažniju temu pregovora o sastavljanju koalicije.  

Čelnik Zelenih Werner Kogler naznačio je da bi bio spreman na kompromis o svom zahtjevu za porezom na ugljikov dioksid. 

"Osobno mi se ne sviđa taj izraz", rekao je Kogler za Oe1 i dodao da se Zeleni zauzimaju za širu strategiju u svrhu smanjenja emisija CO2.

"Mnogi članovi OeVP-a spremni su pregovarati o pitanjima okoliša", kazao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.