Kurz: Austrija definitivno želi proizvoditi ruska ili kineska cjepiva

Foto: EPA

PREDSJEDNIK austrijske vlade Sebastian Kurz izjavio je u intervjuu za Welt am Sonntag da bi htio da njegova zemlja u okviru borbe protiv pandemije covida-19 proizvodi u farmaceutskim pogonima cjepiva iz Kine i iz Rusije.

Kurz je rekao da je za to preduvjet da se dotična cjepiva odobre na razini Europske unije pri nadležnim regulatornim agencijama, konkretno bi bila riječ o EMA-i (Europska agencija za lijekove). Izjavu austrijskog konzervativca iz ÖVP-a prenose dalje austrijski i njemački mediji:

"Ne treba biti nikakvih geopolitičkih tabua"

"Austrija bi definitivno potom išla za tim da proizvodne kapacitete odgovarajućih domaćih tvrtki stavi na raspolaganje ruskim ili kineskim cjepivima."

"Isto kao i proizvođača iz drugih zemalja", dodao je.

"Riječ je o tome da se što je prije moguće dobije puno sigurnog cjepiva, svejedno tko ga je razvio", naglasio je Kurz.

On je u četvrtak javno podržao EMA-ino ispitivanje cjepiva iz Rusije i iz Kine, rekavši pritom da tu "ne treba biti nikakvih geopolitičkih tabua".

"Cijepio bih se ruskim ili kineskim cjepivom ako ih odobre u Europi"

U intervjuu su ga pitali i to bi li se cijepio ponuđenim cjepivom Sputnik V ili nekim od cjepiva iz Kine.

"Da, ako bi ta cjepiva bila odobrena u Europi", odgovorio je i dodao:

"Kod cjepiva se radi samo o učinkovitosti, sigurnosti i o brzoj dostupnosti, a ne o geopolitičkim borbama."

Predsjednik vlade Austrije još je istaknuo i to da su trenutno građani "suboptimalno" opskrbljeni cjepivima protiv covida-19, odnosno da je cjepiva premalo za planirane i dogovorene programe i ritam cijepljenja. Čak je i EMA-i predbacio da svoj posao s odobravanjem cjepiva u ovim uvjetima radi "birokratski i sporo".

Austrija je inače, izvijestile se zdravstvene službe, u prethodnih 24 sata registrirala 1317 novozaraženih koronavirusom.

Popuštanje mjera

Demokršćanski političar smatra da će popuštanje epidemiološke situacije nastupiti na ljeto ali da će sljedeći mjeseci biti teški.

Austrija od ponedjeljka popušta stroge mjere i dopustit će rad frizerima, muzejima i maloprodaji.

Vlasti u Bavarskoj, koja graniči s Austrijom, kritizirale su popuštanje strahujući da bi to moglo ugroziti trenutni pad broja novozaraženih u Njemačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.