Kurdska vojska zbog prijetnji iz Bagdada stiže u regiju Kirkuku

Foto: Hina

KURDSKE vlasti u Iraku poslale su dodatnih tisuću vojnika u naftom bogatu regiju Kirkuka zbog prijetnji središnje vlasti u Bagdadu, objavio je  potpredsjednik autonomne regije Kurdistana (KRG).

Deseci tisuća kurdskih pešmerga već je stacionirano unutar i okolo Kirkuka, a od četvrtka ih je stiglo još 6 tisuća, otkrio je Korsat Rasul u vrijeme sve jačih tenzija između sjeverne regije i Bagdada.

Izolacija Kurdistana

Iračka vlada je poduzela niz mjera kako bi izolirala to područje otkad su Kurdi na referendumu 25. rujna izglasali neovisnost, uključujući zabranu međunarodnih letova i pozivanja na zaustavljanje trgovine sirovom naftom.

Irački premijer Haider al-Abadi više je puta ponovio da ne planira napasti taj teritorij, no sigurnosno vijeće regionalne vlade Kurdistana u četvrtak je podiglo uzbunu radi gomilanja iračkih vojnih snaga južno od Kirkuka, "uključujući tenkove, topništvo, vojne džipove i minobacače".

"Te se snage nalaze oko 3 kilometara od pešmerga. Obavještajci tvrde kako postoje namjere zauzimanja obližnjih naftnih polja, zračne luke i vojne baze", priopćila je regionalna vlada.

Pregovori

Glasnogovornik iračke vojske tvrdi kako je ona aktivna u blizini Kirkuka kako bi "istražila i osigurala" obližnju regiju Havija koja je prije tjedan dana oslobođena iz ruku militanata Islamske države.


Vlasti KRG-a od referenduma su više puta pozivale na pregovore, no Bagdad odbacuje tu mogućnost ako se Kurdi ne odreknu rezultata tog glasovanja na kojemu je većina odabrala neovisnost.

Kirkuk leži u blizini granice autonomne regije KRG-a, no snage pešmerga su ušle u njega nakon kolapsa iračke vojske i uoči širenja Islamske države 2014., čime su spriječili da naftna polja padnu pod kontrolu džihadista.

Smanjenje tenzija

Njemačka, u tradicionalno dobrim odnosima i s Bagdadom i s KRG-om, poziva na korake kojima bi se smanjile tenzije.

"Htjeli bismo od njih zatražiti da preuzmu odgovornost i ne eskaliraju taj sukob", naglasio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u Berlinu.

Čvrsti stav Iraka prema Kurdima ima podršku susjedne Turske i Irana koji se snažno protive secesionističkom pokretu jer i sami imaju značajnu kurdsku manjinu.

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u četvrtak je objavio da će Turska postupno zatvarati granične prijelaze sa sjevernim Irakom u koordinaciji sa središnjom vlašću u Bagdadu i s Iranom. Turski premijer Binali Yildirim trebao bi posjetiti Bagdad u nedjelju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.