Kurdi ušli u Sinjar, krenula nemilosrdna borba za dom kojeg su oteli i razorili barbari ISIS-a

Foto: FAH

SNAGE iračkih Kurda ušle su u petak u Sinjar, strateški važan grad na sjeveru Iraka koji žele preuzeti od Islamske države.

O okviru operacije pokrenute u četvrtak uz potporu međunarodne koalicije predvođene SAD-om, borci pešmerga ušli su "iz svih smjerova" u grad koji je doživio masovna razaranja, kako bi ga počeli čistiti od džihadista.

Potpomognuti američkim zračnim napadima, Kurdi su odsjekli Sinjar od istoka i zapada u četvrtak, u ofenzivi protiv Islamske države koja bi se mogla pokazati ključnom u naporima da se porazi džihadistička skupina.

Sinjar se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje irački grad Mosul, koji je pod kontrolom IS-a, i grad Raku koji je njihovo uporište u susjednoj Siriji.

"Nije bitno osvojiti Sinjar samo zbog moralne pobjede, već i zbog mogućnosti da se ponovno uspostavi slobodni put za prijevoz namirnica i potrebnih stvari. To je kritično za buduće borbe", rekao je CNN-ov vojni analitičar Mark Hertling.

U operaciji sudjeluje do do 7 i pol tisuća Pešmerga, kurske vojne sile, koji grad napadaju s tri strane kako bi kontrolirali rute kojima putuju namirnice.

Prije nego što su krenuli u ofenzivu, Kurdi su otvoreno rekli kako znaju da njihov pothvat neće biti nimalo lak posao.

Generali Pešmerge procjenjuju kako se unutar Sinjara nalazi otprilike 600 boraca ISIS-a, koji su spremni tamo i umrijeti. Posljednje naoružavanje Islamske države zabrinulo ih je. Kurdi vjeruju kako će se morati suočiti sa stotinama nagaznih mina i zamki na terenu.


"Jednom kad uđu u grad, napredovat će jako sporo. Morat će prolaziti kuću kroz kuću, ulicu kroz ulicu. Bit će jako teško", rekao je vojni analitičar Rick Francona.

Više od godinu dana ISIS drži ovo područje. Svijet je zgrožen gledao kako otprilike 50 tisuća Jazida, koji su živjeli u regiji, bježi u planine Sinjara u sjevernoj Iraku kako bi izbjegli masakriranje od strane barbara Islamske države. Otprilike 5 tisuća dječaka i muškaraca pobijeni su, dok su tinejdžerice i žene pretvorene u seksualno roblje.

Otad je Sinjar postao kaotična džungla razorenih građevina koje nastanjuje tek nekoliko stotina džihadista ISIS-a, koji se bore protiv malenih grupa Kurda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.