Kujundžić i Plenković su na godišnjem, neće ih valjda dvije smrti omesti

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, 123rf

CIJELU je zemlju potresla tragična smrt mladića koji je u Zaprešiću umro na rukama prolaznika. Hitna pomoć došla je bez liječnika.

Jučer smo doznali da je još gore nego što smo mislili.

U nedjelju je uslijed potpunog kolapsa sustava hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji umrla još jedna osoba u Jastrebarskom. Tamošnji tim hitne pomoći T1 (vozač, medicinska sestra/tehničar, liječnik) upućen je, naime, također na intervenciju u Zaprešić s obzirom na to da je do nesretnog mladića prvo stigla hitna s timom T2 (vozač, medicinska sestra). Gotovo pola sata kasnije stigla je hitna pomoć iz Jastrebarskog.

"Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom", dio je iz jučerašnjeg priopćenja ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije mr. Davorina Gajnika u kojem je zapravo priznao da je tamošnji sustav hitne pomoći potpuno zakazao. Dodao je i kako je jasno da imaju premalo timova Hitne pomoći.

"Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidno da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan", napisao je Gajnik.

Odgovornost za ovakav kolaps ne može zaobići ministra zdravstva Milana Kujundžića. Točnije, ne bi smjela zaobići.

Kujundžić se cijeli dan nije oglasio, a kad smo ga nazvali, od tragedije je radio lakrdiju

A gdje je on? Jučer se cijelog dana nije imao potrebe oglasiti, dobili smo tek nevjerojatno priopćenje iz njegovog ministarstva u kojem tvrde da je "sve bilo po pravilima". Kujundžić se javio tek na Indexov poziv, a nakon onoga što je u tom razgovoru rekao, možda i bolje da nije.

Na pitanja je odgovarao lakonski, baš kao da ga se smrt dvoje ljudi i ne tiče previše, a nije ni pomišljao odgovoriti na pitanje o tome hoće li podnijeti ostavku. Umjesto toga odlučio je provocirati, a situacija mu se učinila prikladnom i za - smijeh. Pogledajte kako ministar razgovara o jednoj od najvećih tragedija u hrvatskom zdravstvu s novinarom Indexa.

S obzirom na to da je očito da je problem s Hitnom pomoći u Zaprešiću, ne znam kakvo je stanje drugdje, recite mi, hoćete li podnijeti ostavku?

Šta ste vi po zanimanju?

Novinar.

Šta ste završili, koji fakultet?

Učitelj sam hrvatskog.

A vi ste učitelj. Dobro, onda ste se priučili biti novinar.

Da.

Hahaha, malo se šalim. Ne komentiram tako, ja sam preozbiljan čovjek da bih ovako komentirao. Vi ste mogli biti kao šala, skrivena kamera. Ne znam. Pošaljite lijepo upit na Ministarstvo i dobit ćete odgovor.

Poslali smo više puta. Hoćete li podnijeti ostavku zbog ovoga?

Molim?

Hoćete li podnijeti ostavku zbog ovoga?

Hoćete li vi završiti fakultet i postati novinar? Ajde bog", rekao je ministar i završio razgovor.

Umjesto konkretnih odgovora na pitanja, ministar se poslužio tehnikom prilično jeftinog izbjegavanja odgovora na pitanja, a pokazao je da ne preza ni od toga da tragediju pretvori u lakrdiju. Nijednom mu u razgovoru nije palo na pamet ni da izrazi sućut obitelji, zapravo dvjema obiteljima koje su u nedjelju ostale bez svojih najmilijih.

Kujundžić i Plenković uživaju na godišnjem, neće ih valjda dvije smrti u tome omesti

Doduše, ministra možda nismo nazvali u pravo vrijeme. Kujundžić je na godišnjem odmoru i vjerojatno mu nije baš po volji da ga ometamo zbog neke tamo dvije smrti koje su se dogodile uslijed kolapsa Hitne pomoći.

Da stvar bude gora, ni najodgovornija osoba za stanje u ovoj državi nije uopće osjetila potrebu oglasiti se o ovome. Ni jednom riječju. Čak ni kurtoaznom rečenicom u kojoj će izraziti sućut. 

Riječ je, naravno, o premijeru Andreju Plenkoviću. 

I on je na godišnjem odmoru. Odmara u državnoj rezidenciji kod Opatije. Jučer se tamo neformalno susreo s Viktorom Orbanom koji ljetuje u Hrvatskoj, ali za komentar jedne od najvećih tragedija u hrvatskom zdravstvu nije bilo vremena. I danas će spojiti ugodno s korisnim pa tako ide baš na rodni Hvar gdje će u Jelsi prisustvovati obilježavanju dana tamošnje općine.

Premijer, pretpostavljamo, unatoč tim sitnim obavezama koje se prikladno održavaju u mjestu gdje odmara, ili na otoku na kojem mu je obitelj, uživa u ljetovanju.

Neće ga valjda dvije smrti zbog neorganizacije i nesposobnosti u tome omesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.