Kršćanski iscjelitelji sakrili se u mišju rupu pred koronom 

Foto/screenshot: Index/YouTube

PASTOR Kenneth Copeland nedavno je postao predmet opće sprdnje na internetu zbog nastupa u kojemu dernjavom tjera koronu. Ako još niste vidjeli taj spot, koji on i dalje drži na istaknutom mjestu svoje web stranice, svakako to učinite. Ali na vlastitu odgovornost, unaprijed vas upozoravam.

Ni pastoru od 84 godine se ne ide prerano s ovog svijeta

Ipak, varate se ako ste pomislili da on sada nastavlja prkositi pandemiji i ponašati se kao da je ona stvarno uništena. Naime, pastor Copeland sa svoje 84 godine na plećima – koliko god ga plastične operacije i kozmetički zahvati naizgled činili mlađim – spada u rizičnu skupinu. I on je toga itekako svjestan dok pred kamerama glumata hrabrost. Ne ide se njemu prerano s ovoga svijeta, napokon, procjenjuje se da njegov imutak vrijedi barem 300 milijuna dolara. Želi on u tome uživati još koju godinu prije nego što osobno provjeri temeljnu metafizičku istinitost svog "evanđelja blagostanja", koje tako uspješno prodaje vjernicima. 

Prošle nedjelje, nakon što su tjednima sva bogoslužja išla isključivo online, pastor Copeland je na svom prostranom privatnom kampusu održao drive-in bogoslužje. Vjernici su, naravno, ostali u svojim automobilima, a pastor je mogao javno nastupiti dobro izoliran od bilo koga tko bi mogao prenijeti virus, koji je on, kažu ljudi, već otjerao iz Amerike. Sada se opet jedino virtualnim putem obraća svojoj zaluđenoj i naivnoj pastvi – a na svom webu kači snimke bogoslužja iz prošlih godina.

Jedna od njegovih zadnjih poruka vjernicima bila je da mu i unatoč gubitku posla nastave davati deset posto svojih prihoda. U njegovom slučaju evanđelje blagostanja očito jako dobro funkcionira.

Uzmicanje pred virusom

Nije se on jedini od samozvanih čudesnih kršćanskih iscjelitelja u ovo vrijeme krize povukao na sigurno. Netko bi rekao da su sada idealne okolnosti za pokazivanje moći iscjeljenja vjerom, naravno, pod uvjetom da ta moć uopće postoji. Istina, na početku krize bilo je puno junaka među američkim pastorima koji su odbijali zatvoriti svoje crkve za bogoslužja. A to je ubrzo donijelo i svoje strahovite rezultate – primjerice, prema nekim izvješćima, tridesetak pastora Afričkoameričke pentekostalne crkve umrlo je od korone. Tako je i najzadrtijim karizmaticima što vjeruju da je za izlječenje dovoljna vatrena molitva postalo jasno da je vrag odnio šalu (i pobjedu) pa su počeli tražiti bezopasnije načine širenja svoje propagande. 

Na primjer, Roy i Darlene Curry na svom popisu čuda imaju uskrsnuće jednog mrtvaca i izlječenje od raka u terminalnoj fazi. Ipak, u ovim vremenima korone oni su se opredijelili za liječenje telefonskim putem. Zovnite ih na fiksni broj s posebnom tarifom i vaš će rak jednostavno nestati. Tako barem kažu skriveni od mogućnosti da ih neki naivni bolesnik s covidom-19 eventualno zarazi pa da onda na sebi vježbaju čudesno izlječenje. 

I kad krenete po web stranicama najpoznatijih crkava koje nude iscjeljenje vjerom, nailazite na istu stvar – zbog koronavirusa bogoslužja se održavaju samo na webu. Iako u Faith Assembly Church ne znaju čak ni pravilno napisati ime virusa, shvatili su ono najbitnije – da je gadan i da s njim nema zezanja ni čudesnog iscjeljenja.

Neki se ipak pokušavaju oduprijeti strahu glumljenjem hrabrosti. Tako Believers Fellowship i dalje drže bogoslužja uz sve mjere distanciranja i dezinficiranja. I uz napomenu da bolesni ne dođu na bogoslužja, a da se oni koji zbog vlastite sigurnosti ne bi došli uključe online. "Molimo zamijetite da namjera ovih komentara nije da odražavaju strah u bilo kojem smislu. Koronavirus se klanja imenu Isusovom", napominju na svojoj stranici kako bi podigli moral vjernika. 

"Nema načina na koji ova stvar može živjeti u prisutnosti Božjoj. I mi velimo da naše objave mijenjaju stvarnost, mi imamo protuotrov, mi imamo odgovor na ovaj virus, medicina ga nema…", govori hrabro jedan pastor dok okružen malom skupinom vjernika u svom domu propovijeda online. Jasno je zašto on ne ide na intenzivne odjele s pacijentima oboljelima od korone da tamo osobno provjeri kakav on to ima odgovor na ovaj virus. Ili na bilo koji virus.

Prilika za snalažljive

Doduše, nisu svi vjerski iscjelitelji u defenzivi. Ima i onih koji su shvatili kako su ovo idealna vremena da se zaradi neka kinta. Tako se biskup Crkve Kraljevstva u Londonu Climate Wiseman dosjetio da po "simboličnoj" cijeni od 91 funte prodaje komplet za zaštitu protiv korone, u kojemu se nalazi neko čarobno ulje te kudjelja (da, dobro ste pročitali).
Snalažljivi pastor, koji se hvali i da je prorok, već je prodao oko tisuću kompleta pa je privukao pozornost predstavnika zakona. On se brani da prodaje po proizvodnoj cijeni i da nikoga nije nagovarao na kršenje zabrana.

Tako je on, osim smisla za snimanje selfieja (što možete i osobno provjeriti), pokazao i talent za biznis. Spominjemo i činjenicu da Crkva Kraljevstva zbog lockdowna održava svoja bogoslužja isključivo online pa nije bilo prilike neposredno provjeriti kvalitetu ovog biskupovog zaštitnog kompleta. Inače održavaju bogoslužja praktički bez prestanka, njihovo je svetište otvoreno 24 sata dnevno. 

Osim kad ga zatvori koronavirus.

Za kraj, ostaje mi još samo da vas upitam jeste li čuli priču o oboljelom od koronavirusa kojemu više ni respirator nije pomogao, ali su ga onda izliječili usrdnom molitvom?

Nisam ni ja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.