Kriminalistu za ranjavanje šefa - uvjetna kazna

BIVŠI kriminalist Marko Perković osuđen je na uvjetnu kaznu za ranjavanje šefa Ante Belaka u njegovoj pečenjarnici Muflon na Poljudu u ljeto 2001. godine.

Belak nezainteresiran za kazneni progon

Perković je dobio 11 mjeseci zatvora uvjetno na rok kušnje od tri godine. Presudu je sudac Mlađan Prvan objavio u rujnu, stranke se nisu žalile i postupak je pravomoćno okončan koncem prošle godine. Više od 8 godina trebalo je za pravorijek. Do nedavno spis je kupio prašinu u jednoj od ladica Županijskog suda u Splitu.

Perkovića su ispočetka gonili za pokušaj ubojstva, no branitelj Srđan Granić uspio je uvjeriti tužiteljstvo da izmjene kvalifikaciju djela u opće opasnu radnju. Da ga je htio ubiti, ubio bi ga, zaključilo se otprilike. Svemu je pripomogla i Belakova nezainteresiranost za kazneni progon bliskog kolege, ali i njegov doprinos nesretnom razvoju događaja.

Pucanj u trbuh zbog povrijeđene muškosti

Belak je, naime, Perkovića provocirao zbog cure. Već je bio kasni sat, a dosta se i popilo. Teško povrijeđena muškost u tim trenucima mogla se jedino obraniti oružjem. Makar se tako Perkoviću učinilo. Šefa je ustrijelio u trbuh iz službenog pištolja. Hrvali su se u trenutku opaljenja pa je optuženom i to išlo na ruku.

Svoju karijeru u policiji Perković je okončao. Belak, kojem nisu ostale posljedice ranjavanja, otišao je u penziju početkom 2004. godine.

Nesmjenjivog šefa splitske kriminalističke policije potjerao je Ivan Merćep, aktualni načelnik PU splitsko-dalmatinske, koji je, uz jaku političku podršku neokaljan prošao mnogobrojne afere i postao najdugovječniji šef splitske policije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.