Kresanje na kulturi: Splitskom ljetu odrezano 25 posto proračuna, Bakhe opet izbačene

55. SPLITSKO LJETO otvorit će se 14. srpnja na Prokurativama scenskom kantatom "Carmina Burana". Ravnatelj festivala Milan Štrljić još ne zna kome će dopasti čast da ga otvori.
 
"Ili ministar kulture ili gradonačelnik... Ja bih volio da budu premijer Sanader i predsjednik Mesić... Vidjet ćemo još, tko se odazove" nije bio siguran Štrljić, koji je lani napravio dar-mar s predstavom "Bakhe" kontroverznog Olivera Frljića. Najprije je predstavu zabranio, jer je bila dosta kritički nastrojena prema novijoj hrvatskoj prošlosti, a potom je, svega koji sat poslije, nakon intervencije premijera Sanadera - dopustio?!
 
Ove godine ne očekuje se ništa slično na Splitskom ljetu.

"To se nikad ne zna! U ovom poslu moramo vjerovati jedni drugima, ali šta ćete, događaju se i takve stvari" još se Štrljić dobro sjeća prošlogodišnjih (konfuznih) zbivanja.

Najkontroverznija predstava se slabo prodaje (?!)

"Bakhi" ove godine nema na repertoaru Ljeta, kao ni još jedne prošlogodišnje premijere, komada "Na ljetovanju" Maksima Gorkog.

"Slabo je išlo s prodajom karata. Nije bilo interesa, pa smo odlučili da se ove godine ne igraju" opravdao se Štrljić, kojem su "Bakhe" s temom ratnih zločina u Hrvatskoj, te Sanaderovim govorom podrške za generale optužene u Haagu i natpisom "pička izdajnička" - ipak bile malo previše "off" za njegov ukus. 

Manji proračun nosi i manje premijera. Kantata na Prokurativama najavljena je kao jedna, jedina premijera, i Baleta i Opere. U dramskom dijelu programa postavit će se dvije premijere.

U podrumima Dioklecijanove palače 15. srpnja uprizorit će se "Moje dijete" Mike Bartletta u režiji Nenni Delmestre, a 9. kolovoza Goldonijeve "Ribarske svađe" u prijevodu Ive Tijardovića i režiji Vinka Brešana.  
 
U program ovogodišnjeg Ljeta uvršteno je 26 naslova na 14 lokacija, a nastupit će 1.500 izvođača iz 22 države.

"Otvorenost i multikulturalnost Splita"

"Uvjeren sam da će Splitsko ljeto potvrditi otvorenost i multikulturalnost našeg grada. Pri izboru predstava nismo htjeli 'šparati', već smo mislili na našu publiku" kazao je Štrljić. A ove godine prikupiti novce bilo je teže no ikad. Proračun je smanjen za 25 posto u odnosu na lani, mahom zbog nedostatka izdašnijih sponzora i iznosi 5,7 milijuna kuna.
 
Uz "Carminu Buranu", koju režira koreograf Youri Vamos, ljubiteljima Opere ponudit će se i dva već poznata naslova. "Nabucco" na Peristilu uz ravnanje Vjekoslava Šuteja, te "Don Carlos" u režiji Petra Selema.

Glazbeni program ove je godine dio Europskog glazbenog ljeta, festivala koji će se istodobno odvijati u Češkoj, Italiji i Sloveniji.


Dragan Miljuš
Foto: Teatar.hr/Siniša Sunara, Duje Klarić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.