Kremlj: Putin je ljut, "potpuno mobiliziran" protiv turske prijetnje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Putin je potpuno mobiliziran u namjeri da odgovori na ono što Kremlj prihvaća kao "prijetnju bez presedana" iz Turske nakon što je turski F-16 srušio ruski Suhoj 24, rekao je danas njegov glasnogovornik.

Podcrtavajući razinu gnjeva u Kremlju zbog incidenta, Dmitrij Peskov je postupak turskih zračnih snaga nazvao "apsolutnim ludilom", a ponašanje Ankare tijekom krize "teatrom apsurda", citira Reuters

"Nitko nema pravo na izdajničko rušenje ruskog aviona straga," rekao je Peskov za rusku televiziju, nazivajući turske dokaze da je SU-24 prekršio turski zračni prostor "karikaturama".

Prema Peskovu, kriza je izazvala Putina, čiji ministri pripremaju pregršt ekonomskih sankcija protiv Turske, na "potpunu mobilizaciju", na način na koji vojska to čini u razdobljima napetosti.

"Predsjednik je mobiliziran, potpuno mobiliziran, mobiliziran do granice koju zahtijevaju okolnosti," rekao je. "Okolnosti su bez presedana. Rukavica bačena Rusiji je bez presedana. Prirodno, reakcija je u skladu s prijetnjom".

Erdogan ublažio retoriku

Turski predsjednik Tayyip Erdogan odbija pružiti zatraženu ispriku Putinu i Rusiju, ali je danas značajno ublažio retoriku, rekavši da ga rušenje ruskog zrakoplova "rastužuje" i da se nada smanjenju napetosti nakon razgovora s ruskim kolegom na pariškom sastanku o klimi idućeg tjedna.


Peskov kaže da je upoznat sa zahtjevom za sastankom na marginama konferencije, ali nije potvrdio hoće li ga ruska strana prihvatiti.

Glasnogovornik je odbacio izvještaje iz Turske prema kojima su dvije strane dogovorile prekid letova duž sirijsko-turske granice i ponovio da su vojne veze i komunikacije između Moskve i Ankare "prerezane", uključujući "vruću liniju" koja služi za sprječavanje incidenata.

Prema agenciji TASS, Peskov je također govorio o sinu turskog predsjednika i o tome kako on ima "određene interese" u naftnoj industriji. Putin je ranije rekao da nafta Islamske države nalazi put do Turske.

Erdogan takve tvrdnje naziva klevetama i traži da svatko tko iznosi slične optužbe ponudi dokaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.