Kosorica: Hrvatska mora izabrati ili reforme ili dramatičan pad

SREDIŠNJA proslava Dana državnosti i ove se godine održava u Vukovaru, a prisustvovat će joj predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Prethodno su državni čelnici zajedno s izaslanstvima udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće kod Zida boli, glavnog križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Josipović je položio vijenac na grobnicu narodnih heroja.

"Hrvatska je na prekretnici"

"Bit ću jasna. O predloženim reformama ovisi ne samo oporavak, već i gospodarski opstanak Hrvatske. Hrvatska je na prekretnici. Ili ćemo odabrati reforme za bolji život ili dramatičan pad kojem se ne vidi kraj", kazala je Kosorica tijekom svečane sjednice Vlade.

Kosor je poručila i kako su reforme moguće jedino uz potporu svih građana. "Oni koji govore da Vlada trči na mjestu i oni koji govore da ne treba ništa mijenjati, ne govore istinu", kazala je Kosor te dodala kako će se čvrsto ostati uz program gospodarskog oporavka "dok god bude i trunke nade da se on može provesti". "Vjerujem u hrvatske ljude", dramatično je kazala Kosor.

Nije propustila ni podsjetiti kako je Hrvatska pred završetkom pregovora za ulazak u EU te kako je riješila problem slovenske blokade. Zahvalila je braniteljima jer bez njih, kazala je, ne bi bilo hrvatske države koju još uvijek gradimo u onu kakvu Hrvati zaslužuju.

Josipović je istaknuo kako Hrvatska ove godine slavi Dan državnosti pod teretom ozbiljne gospodarske krize. "Ona je dublja jer nije proizašla samo iz tržišnih odnosa, već i ukupne društvene krize, krize sustava vrijednosti", kazao je.

Predsjednik Josipović čestitao je građanima Dan državnosti i putem Facebooka. Oko 4 sata ujutro Josipović je napisao u svom satusu: "Čestitam Dan državnosti. Hoću da naša Hrvatska bude prosperitetna i pravedna".

"SAD je ponosan što može računati na Hrvatsku kao saveznika u NATO-u"

Čestitku povodom Dana državnosti Hrvatskoj je uputila i američka državna tajnica Hillary Clinton u ime predsjednika Baracka Obame i američkog naroda. U čestitci je istaknula kako je Hrvatska postigla znatan napredak od stjecanja neovisnosti - od izgradnje demokracije u zemlji do doprinosa regionalnoj i globalnoj sigurnosti. Dodala je i kako su SAD i Hrvatska izgradili trajno prijateljstvo i partnerstvo te da je SAD ponosan što može računati na Hrvatsku kao saveznika u NATO-u. U čestitci se naglašava i potpora hrvatskom ulasku u EU. "Želim hrvatskom narodu sve najbolje dok nastavljamo raditi na unaprjeđivanju mira, sigurnosti i prosperiteta u 21. stoljeću", istaknula je Clinton.

Bozanić: Izjeda nas sebičnost

Povodom Dana državnosti u crkvi sv. Marka u Zagrebu služena je misa za poginule pripadnike Oružanih snaga RH i sve žrtve Domovinskog rata. Misu je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić koji je naglasio kako je guba koja izjeda hrvatsko tijelo i društvo sebičnost. "Ljudi koji nisu imali društveni utjecaj i moć odazvali su se kada je trebalo obraniti istinu o pravu hrvatskog naroda na slobodu", rekao je Bozanić. Misi je prisustvovao hrvatski državni vrh: predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić, premijerka Jadranka Kosor te mnogi ministri i drugi političari.

Svečani program na Dan državnosti u Vukovaru počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari. 

Svečani mimohod polaznika vojnih škola u Vukovaru

U Vukovaru je danas održana i svečana promocija polaznika vojnih škola u povodu Dana državnosti. Promocija je obilježena svečanim mimohodom kroz Vukovar od crkve sv. Filipa i Jakova, središnjom baroknom jezgrom grada do križa na ušću Vuke u Dunav.

Josipović je u govoru u Vukovaru kazao kako je danas jasno da je svaka žrtva podnesena u Domovinskom ratu vrijedila.

"Hrvatski branitelji su naš uzor"

"Hrvatska je danas pred novim izazovima i moramo biti posvećeni cilju napretka naše domovine. Moramo odlučno, brzo i efikasno provesti reforme kako bismo izašli iz krize, a reforme i socijalna pravednost se međusobno ne isključuju. Recesija tereti i vojni proračun, no mi moramo osigurati sigurnost u državi, ali i vama u inozemnim misijama", kazao je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor je u Vukovaru kazala kako su hrvatski branitelji naš uzor. "Vi ste njihovi nasljednici i ja sam ponosna kada u međunarodnom okruženju mogu čuti pohvale za požrtvovnost i sposobnost hrvatskih vojnika", kazala je Kosor.

25. lipnja prije 19 godina Hrvatski sabor donio je odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Prethodno je u svibnju održan referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana očitovalo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

Zbog međunarodnih pritisaka ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti RH nije se primijenila odmah, već je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991. kada RH definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.