Kosor u Saboru: Bit će lakše kada Ina vrati dug do 29. prosinca

NA PREDSTAVLJANJU državnog proračuna premijerka Jadranka Kosor danas je najavila kako će ubrzo biti potpisan sporazum s Inom o dugu državi te bi novac trebao biti uplaćen do 28. ili 29. prosinca.

"Tada će sve biti puno lakše", rekla je za saborskom govornicom premijerka Kosor, no zaboravila je reći koliko iznosi dug naftne kompanije prema državi. Ovogodišnjim proračunom predviđa se rast rashoda od 900 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu te će on iznositi 121,4 milijarda kuna, dok će se prihodi povećati za 1,6 milijardi kuna te će iznositi 112,8 milijarda kuna.

Uzimamo brodogradnji, željeznici i poljoprivrednicima

Proračunom za sljedeću godinu srezat će se subvencije države i to za 1,2 milijarde kuna. " Tako je brodogradnja dobila manje za 180 milijuna kuna, željeznica 125 milijuna kuna manje, pomorstvo 42 milijuna kuna, a subvencije za poljoprivredu smanjene su za 696 milijuna kuna", kazala je premijerka te dodala kako će se ipak čuvati najosjetljivije skupine kao što su umirovljenici i djeca.

Iako najavljuje reformu javne uprave, premijerka tvrdi kako se deseci tisuća ljudi ne mogu otpustiti, nego će se tražiti mogućnost njihova raspoređivanja na druga radna mjesta. Ponovila je svoju najavu kako će se iz Nadzornih odbora javnih poduzeća izbaciti političare i javnim natječajem na njihovo mjesto postaviti stručnjake.

"Ovo nije proračun, nego računovodstveno izvješće"

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako njegova stranka neće podržati proračun za sljedeću godinu. "Ovdje smo očekivali pravi proračun, a ne računovodstveno izvješće, a upravo smo to dobili. Vlada se ponaša kao Herbert Hoover, koji je tri godine provodio istu politiku kao i vi: dizao je poreze, dok je proizvodnja u krizi padala, a nezaposlenost rasla", rekao je Milanović te dodao kako se Vlada ponaša kao da nema krize.

Najavio je i kako SDP neće podnositi amandmane na ovaj proračun te je zajedno sa kolegama iz "Kastavske skupine" zatražio privremeno financiranje. Smatra kako se u ovom proračunu Vlada vodila krilaticom "ne u mom dvorištu", ali da je to skup i neefikasan projekt koji ide na štetu 17 tisuća radnika koji su posljednjih tjedana ostali bez posla.

"Proračun je obmana"

Predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić upitala je ministra gospodarstva Đuru Popijača gdje je u ovom proračunu najavljeno rezanje poreznog opterećenja, a koje je i on zagovarao kada je bio u redovima poslodavaca.  Predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin smatra kako je ovaj proračun neprovediv bez povećanja poreza. Tvrdi da je realno očekivati ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove. Proračun je nazvao obmanom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.