Kosor od Predsjedništva EU zatražila nastavak pretpristupnih pregovora

PREDSJEDNICA Vlade Jadranka Kosor je nakon uspješnog sastanka sa Borutom Pahorom na kojem je u Ljubljani dogovorena deblokada pretpristupnih pregovora s EU i rješavanje graničnog pitanja, poslala pismo švedskom Predsjedništvu Vijeća EU.

U tome pismu piše kako su ciljevi Hrvatske i Slovenije nastavak pretpristupnih pregovora Hrvatske s EU te rješenje bilateralnog graničnog spora. "U tom kontekstu, s namjerom da se otklone rezerve koje Slovenija ima glede nekoliko pregovaračkih poglavlja, u ime hrvatske Vlade, željela bih izjaviti da niti jedan dokument u našim pristupnim pregovorima s Europskom unijom ne može prejudicirati konačno rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije", piše u pismu Jadranke Kosor te se dodaje kako se to odnosi "sve dokumente i stajališta bilo napisana ili podnesena usmeno, uključujući, između ostalog, zemljovide, pregovaračka stajališta, pravne akte i druge dokumente u bilo kakvoj formi, proizvedene, predstavljene ili navedene od strane Republike Hrvatske u okviru pristupnih pregovora s EU".

> Postignut dogovor: Granica Slovenije i Hrvatske rješavat će se pregovorima!

> Milanović: Spor sa Slovenijom je mogao biti riješen mnogo prije, izgubili smo godinu dana

> Rudolf: Današnji dogovor posljedica pritiska na Sloveniju

U nastavku piše i kako će se rješenje ili način rješavanja graničnog spora tražiti u nastavku pregovora između dvije zemlje. "Također je usuglašeno da će obje strane nastaviti pregovore o rješavanju graničnog spora podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom (Odluka Vijeća 2008/119/EC) i s namjerom da ih ispune", nastavlja se u pismu te se dodaje kako su dvije države suglasne da 25. lipnja 1991. godine predstavlja osnovu za rješavanje graničnog spora te da niti jednom dokumentu ili akciji nakon toga datuma neće biti dan pravni značaj.

Na kraju pisma premijerka je pozvala švedsko Predsjedništvo da sazove Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pregovori između Hrvatske i EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.