Kontroverzni plan: Evo kako će Danska izbjeglicama naplaćivati boravak

Screenshot: YouTube

DANSKA vlada danas je objavila kako su osigurali parlamentarnu podršku za kontroverzni plan naplaćivanja boravka u centrima izbjeglicama. Naime, oni će iskoristiti dragocjenosti migranata za podmirenje troškova njihova boravka u centrima za azilante, javlja AFP.

U priopćenju je istaknuto da će iz toga biti izuzete burme te ostali predmeti sentimentalne vrijednosti. Ipak, izbjeglicama će se moći oduzeti druge vrijedne stvari - staovi, mobiteli, računala i slično.

Desničarska vlada Danske u parlamentu se oslanja na potporu anitiimigracijske stranke. Prošlog tjedna u toj su zemlji krenule aktivnosti kojima je cilj poništavanje prethodnog prijedloga da izbjeglice mogu zadržati ukupno 10.000 kruna.

Ovaj je prijedlog zakona proizašao iz sve većih troškova vezanih uz imigrante, o kojima će danski parlament sutra započeti raspravu. Glasanje o prijedlogu održat će se 26. siječnja. Dvije desničarske stranke koje podržavaju manjinsku vladu, kao i socijaldemokrati koji su u oporbi, traže da se točno odredi što se može oduzeti od imigranata za pokrivanje troškova njihova boravka.

Ministrica integracije Inger Stojberg na svoj je račun primila val kritika zbog planova da se migrantima pretražuju torbe, kako bi se pronašli zlato i druge dragocjenosti. Neki su komentatori takvo što usporedili s nacističkom Njemačkom.

Iz UNHCR-a su 6. siječnja izjavili da danska vlada ovim prijedlogom šalje poruku ostalim zemljama i potiče strah, ksenofobiju i globalna ograničenja za tražitelje azila. Prijedlogom zakona predviđena je i odgoda ujedinjenja s obiteljima za neke izbjeglice na tri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.