Komunistička Čehoslovačka se željela tunelom povezati s bratskom Jugoslavijom

BIVŠE komunističke vlasti u Čehoslovačkoj planirale su izgraditi tunel koji bi služio za željeznički promet ispod Austrije i Slovenije pa sve do Jadranskog mora.

Tunel je trebao biti dužine 410 kilometara te bi se njegovom izgradnjom izrazito skratio put do obale, napisale su Lidove Noviny, a prenosi BBC. Plan je ostao samo na razini priče, a i one su prekinute 1975. godine.

Kraj tunela je trebao biti u luci Koper

Plan je predložio profesor Karel Zlabek, a u njemu je stajalo kako ruta trebala ići od grada Česke Budejovice pa sve do luke Koper u Sloveniji. Putovanje je trebalo trajati dva sata, a bilo je predviđeno da se prevoze i turisti i roba. Gradnja nikada nije započela, a današnji stručnjaci tvrde kako to nije zbog toga što je takav projekt potpuno nerealističan.

Projekt je propao zbog toga što Austrijanci najvjerojatnije nisu željeli dozvoliti komunističkim zemljama da grade u njihovu podzemlju. Da je, kojim slučajem, taj projekat zaživio češki turisti bi mnogo lakše dolazili na našu obalu, a i broj prometnih nesreća na našim cestama u ljetnim mjesecima bi se smanjio.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.