Kolinda u uništenoj i siromašnoj Škabrnji: "Ovdje život cvjeta"

Foto. FaH

KOLINDA je odala počast žrtvama velikosrpske agresije u Škabrnji i položila vijence kod spomen- obilježja masovne grobnice te ispred Križa poginulim hrvatskim braniteljima na groblju sv. Luke.

Nakon kratkog govora o "teškim, bremenitim i ponosnim danima" osvrnula se i na današnju Škabrnju i ustvrdila kako u toj općini - "život cvjeta".

>> Mislite da porezima plaćate vrtiće i škole? Uhljeb iz Škabrnje dokazuje koliko ste u krivu


>> KATOLIČKA ŠKABRNJA Protiv romskih susjeda prosvjedi i hajka, protiv HDZ-ovog načelnika muljatora - ništa


"Život zapravo cvjeta ovdje"


Naime, na novinarski upit je li Škabrnja primjer za ostatak Hrvatske kako treba gledati u budućnost, predsjednica je odgovorila potvrdno, i dodala da, koliko god bilo tužno odavati počast civilnim žrtvama i braniteljima Škabrnje, ipak ne možeš ne biti radostan jer se život vratio u to mjesto.

"Život zapravo cvjeta ovdje u Škabrnji, pogledajte ovu djecu koliko su vesela. I zato i ta žrtva koja je položena 1991. godine nije nikako bila uzaludna. Bila je upravo za ovu budućnost Hrvatske", poručila je.

Jedna od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj


Uzmimo ovu priliku da podsjetimo Kolindu da je "procvjetana" Škabrnja jedna od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, koju godinama osiromašuju lokalni HDZ-ovci na vlasti.

Naime, nedavno se otkrilo kako su HDZ-ov načelnik Škabrnje, Nediljko Bubnjar, i njegova zamjenica podignuli više od 790 tisuća kuna s računa općine. Državna revizija temeljito je pročešljala način na koji se trošio novac i otkrili su niz zabrinjavajućih nepravilnosti i nezakonitosti koje upućuju na načelnika Bubnjara, inače tokara po struci.

Načelnik je, kako se navodi u reviziji, "neracionalno i neučinkovito" trošio novac namijenjen projektima koji uopće nisu realizirani.

Načelnik Škabrnje: "Pribjegao sam improvizaciji"

Problematični "projekti" trebali su se financirati putem ugovora, upozoravala je revizija, a ne na način da načelnik podigne gotovinu putem kartice i onda tako plati nekome tko mu već obavlja uslugu. Ništa od toga nije uznemiravalo HDZ-ovca.

"Pribjegao sam malo improvizaciji, bio sam svjestan da su to nekakve nepravilnosti. Ja se zakona ne držim slijepo, to su rekle i neke povijesne osobe. Bitno je da nema pronevjere i da nitko ne uzima za sebe", govorio je čelnik ove siromašne općine.

Tako su se u Škabrnji, onoj koja je "budućnost Hrvatske", novac poreznih obveznika iz cijele Hrvatske, a ne samo onih iz tog siromašnog kraja, trošio na uhljebe. Općinu s dva naselja i ukupno 1 788 stanovnika sisalo je 10 zaposlenika čiji su rashodi iznosili gotovo milijun kuna, odnosno 117,429 kuna više nego što je planirano proračunom. Zlu ne trebalo, oni su uz to još za gotovo 630 tisuća kuna (628,562,00 kn) premašili masu sredstava za plaće koje su im propisane.

Deseci tisuća kuna na hranu, piće i mobitele

Nije im bila ustrojena ni evidencija korištenja službenih vozila. Iz blagajne su isplaćene naknade troškova sa službenih putovanja u iznosu većem od 17 tisuća kuna (17,135,00 kn). Uopće nema vjerodostojne dokumentacije koja bi potvrdila svrhu i opravdanost putovanja.

Načelnik Bubnjar spiskao je više od 78 tisuća kuna (78,676,00 kn) za hranu, piće i catering. Nadalje, na telefone su potrošili gotovo 50 tisuća kuna (46.899,00 kn). Od toga više od 40 tisuća otpada na mobitele (40.919,00 kn). Načelniku Bubnjaru, naime, bila su potrebna dva mobitela.

"Pogledajte ovu djecu koliko su vesela"

Ova Kolindina izjava posebno je tragična kad se prisjetimo da je Škabrnja za školstvo izdvojila samo 345 kuna. Ali, zato je na sport otišlo više od  211 tisuća kuna  (211.214,00 kn). Od toga je lokalni Nogometni klub Škabrnja dobio više od 183 tisuće kuna (183,364,00 kn).

Načelnik je pravdao ove troškove za nogometni klub ambicijom za ulazak u treću Hrvatsku nogometnu ligu

Inače, "rascvjetana" općina Škabrnja je od početka 2016. ovršena u iznosu od 800 tisuća kuna te radi s puno poteškoća i problema. Općina nije u mogućnosti redovito plaćati vodu, struju, telefon, obveze prema dječjem vrtiću, kao i niz drugih.

U pomoć im je u prosincu prošle godine priskočila Zadarska županija. Tada im je odobrena pomoć u iznosu od 80 tisuća kuna kako bi se pokrio barem dio troškova, onih vrtićkih. Možda su zbog toga djeca tako vesela.

"Budućnost Hrvatske"

HDZ-ovac Nediljko Bubnjar koji se svojski trudio dodatno uništiti uništenu općinu zapravo savršeno ilustrira cijelu tu tragikomičnu sliku koju Kolinda nastoji progurati. Naime, Bubnjar, iako je spiskao stotine tisuća tuđih kuna, i dalje uspješno gura treći uzastopni mandat. Iako je upropastio sve što je još u Škabrnji preostalo za upropastiti, ljudi svejedno vjeruju u HDZ i glasaju za njega. Iako im se kuće naočigled raspadaju, iako im druge županije spašavaju vrtiće, oni vide "cvjetanje života i veselu djecu". Vide ambiciju za ulazak u treću ligu. Vide "budućnost Hrvatske".

Nije ni čudo da im je Kolinda predsjednica.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Škabrnja, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Škabrnja.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.