FOTO Kolinda o vojnom roku iz vlastitog iskustva: U mjesec dana se definitivno može puno naučiti

Foto: Pixsell/Dino Stanin

PREDSJEDNICA Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, posjetila je danas zimski kamp Kadetske bojne u vojarni "Josip Jović" u Udbini.


Obišla je kadete i kadetkinje koji su joj pokazali svoje dnevne aktivnosti, prikaz borbenog izviđanja i organizaciju života u zimskom kampu. Između ostalog, pokazali su joj i improvizirani šator u kojem su prespavali, a predsjednica se spustila na pod, zavukla u njega i nastavila ih ispitivati o materijalu šatora, izolaciji i vrećama u kojima spavaju. Pitala ih je i kako su spavali te kolika je bila temperatura sinoć.



Vrhunac obuke kadeta


Nakon obilaska kampa je izjavila:

"Razgovarali smo o uvjetima života, rada, djelovanja. Ovaj kamp je vrhunac obuke kadeta. Kako sam i sama, dok sam radila u NATO-u, pratila program obuke različitih zemalja i sudjelovala u obuci... mogu usporediti to s ovim što sam ovdje vidjela. Ono što ovdje uče je ne samo preživljavanje u zimskim uvjetima, već i timski rad, kako se osloniti jedni o druge".



Iz vlastitog iskustva smatra da je dovoljno


Kad su je upitali za uvođenje skraćenog vojnog roka, rekla je:

"Odbacujem sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno. Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente; od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona. Definitivno možete puno naučiti".

"Spačke koje priredite"

Poručila je:

"Najbitnije je sazrijevanje, koje je drukčije od rada u tipičnim školama kakve su u Hrvatskoj. Osim što nam treba reforma obrazovanja, trebaju nam i ti tjedni".



Dodala je kako će ovo mladim ljudima pomoći "da spoznaju dosta toga o sebi, o disciplini, znat će što je buđenje u 5 ujutro i lijeganje u 22 navečer, a pritom da se malo i zabave, jer je dio obuke su i te spačke koje priredite".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.