Koliko je previše: Kad ćemo se napokon riješiti Milana Bandića?

MILAN BANDIĆ barem je u jednoj stvari u pravu: "Toga nema nigdje na svijetu". On je, doduše, mislio na to da "nitko neće raditi kriminal na WC-ima", ali svi ostali pomislili su kako se samo u Zagrebu za javni zahod može potrošiti 600 tisuća kuna i da nitko za to ne odgovara. I ne samo za to.

I za skupocjene kućice na tramvajskim okretištima, i za obnovu oktogona u Nazorovu parku, i za kuma koji je u poslovima s gradom u tri godine naplatio 75 milijuna kuna. A da se ne govori o Krašogradu, Zagrepčanki, Croatibusu, zagađenoj vodi na Vrbanima, o GUP-u, Horvatinčiću, Todoriću i Kulmerovim dvorima, Snježnoj kraljici, Kupskoj ulici, stolicama za Lisinski, bazenu u Utrinama, o Sanaderovoj kući i Bandićevoj fiktivnoj rastavi, o "gusarskoj škrinji" i klađenju, o premlaćenom Igoru Rađenoviću i Zagrebačkim cestama, o pola milijuna kuna za razna kumstva i milijunima zagrebačkih kuna za obnovu kuća u Derventi, Splitski festival i druge ludosti.

Može sve, samo Thompson ne?

Žali se Bandić kako je to što mu novinari rade "sadizam" te je zaprijetio da mu sve to "samo daje adrenalina i snage da istraje na pravom putu do kraja". Nažalost, ne samo da mu medijska kritika daje snage, već mu i predsjednik stranke Zoran Milanović daje podršku na predstojećim lokalnim izborima.

Nedavno mu je, doduše, zabranio organizaciju novog Thompsonova koncerta na Trgu bana Jelačića, ali zato je uredno prešutio sve ostale afere. Znači li to da su iz perspektive Iblerova trga one dozvoljene? Može sve, samo Thompson ne?

Koliko je Bandićevih afera dovoljno da ga se SDP odrekne?

Ako SDP daje potporu na izborima Milanu Bandiću, čovjeku čiji je kum preko svoje tvrtke kvadratni metar javnog zahoda od Bandićeva grada naplatio 11 tisuća eura, znači li to da odobrava takve stvari? I to ne jednom, nego desetak i više puta. Uredno se odšuti svaka afera i prihvati Bandićevo nemušto obrazloženje da on o svemu tome - o zahodu, kućicama na okretištima, zagađenoj vodi... - zapravo ništa ne zna, premda se svakodnevno promovira kao marljiv gradonačelnik koji obilazi cijeli grad i sve drži pod kontrolom. Ako ne zna o zahodima, o čemu onda zna?

Koliko je Bandićevih afera dovoljno da ga se SDP odrekne? Koliko se kriminala treba tolerirati da bi SDP konačno zaključio kako njihov kandidat za gradonačelnika i čelnik najvećeg ogranka ne može biti nevin baš u svakoj aferi? I napokon ga smijeni.

Od SDP-a se očekuje da konačno ukloni tog tipa s javne scene

Naravno, ovo nema veze samo sa SDP-om, nego i s pravnom državom. Ali ako Državno odvjetništvo uredno arhivira desetine i stotine kaznenih prijava - čuvajući Bandića, ali i skupljajući kompromitirajući materijal za "povoljniju priliku" - onda se barem očekuje od oporbene stranke koja se hvali da s korupcijom, kriminalom, kumstvima i bezobrazlukom nema nikakve veze, da konačno ukloni tog tipa s javne scene.

Kad će tih afera koje se slažu gotovo mjesečnim ritmom, napokon biti previše? Kad će se Zagreb riješiti Kuma i njegovih kumova? Ako se ono što novinari rade Bandiću zove "sadizam", onda je ovo što se godinama događa građanima Zagreba čisti mazohizam. I ako ostane po starom, taj "sado-mazo" odnos mogao bi se nastaviti i nakon izbora.

"Gledati kako netko krade i ne činiti ništa, jednako je sudjelovanju u krađi"

Ali ovo ima sve manje veze s Bandićem, a sve više s onima koji ga podržavaju. I to baš onima koji će sutra zbog istih stvari pljunuti na HDZ (na Luku Bebića, Berislava Rončevića i gomilu drugih), ali će uredno odšutjeti svakodnevne afere svog čovjeka koji je izrastao u rodonačelnika žanra. 

Zoran Milanović mogao se odavno obračunati s Bandićem. Ali nije imao hrabrosti. Nema je ni sad. Gledati kako netko krade i ne činiti ništa, jednako je sudjelovanju u krađi. I kad Milanović šuti o aferama u Zagrebu i službeno staje iza Bandićeve kandidature za gradonačelnika, zapravo postaje dio iste priče. Zbog svega toga, i bolje mu je da šuti.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index, Vjekoslav Skledar/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.