Kissinger: Ovo bi mogao biti pravi cilj Hamasa. Njemačka je napravila veliku grešku

Foto: EPA

Hamasov napad na Izrael koji se slavi na ulicama Berlina ukazuje na to da je Njemačka pustila previše stranaca u zemlju, smatra bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

"Bila je velika pogreška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, vjere i koncepata, jer to stvara grupu pod pritiskom unutar svake zemlje koja to čini", rekao je 100-godišnji bivši američki diplomat u intervjuu s izvršnim direktorom najveće njemačke medijske kuće Axel Springer Mathiasom Döpfnerom. Axel Springer je matična tvrtka Politica.

Kissinger rođen u Njemačkoj, odakle je s obitelji 1938. pobjegao pred nacizmom i postao arhitektom američke vanjske politike tijekom Vijetnamskog rata, rekao je da je to bilo "bolno", odgovarajući na pitanje o tome kako gleda na Arape u Berlinu koji slave napad prošlog vikenda na Izrael.

U iznenadnom napadu koji je započeo u subotu ujutro, Hamasovi militanti izletjeli su iz Pojasa Gaze, ubivši više od 1200 Izraelaca i otevši više desetaka ljudi, dok su ispaljivali rakete na gradove uključujući Tel Aviv i Jeruzalem. Izrael je od tada uzvratio udarac započinjanjem opsade Gaze i ispaljivanjem osvetničkih projektila, ubivši preko 1300 Palestinaca.

Upozorava na eskalaciju

"Hamasov otvoreni čin agresije mora se suočiti s određenom kaznom", rekao je Kissinger, istovremeno upozoravajući na potencijal opasne eskalacije u regiji.

"Sukob na Bliskom istoku ima opasnost od eskalacije i uključivanja drugih arapskih zemalja pod pritiskom njihovog javnog mnijenja", upozorio je Kissinger, ukazujući na lekcije naučene iz Jomkipurskog rata 1973., tijekom kojeg je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napala Izrael.

"Pravi cilj Hamasa i njegovih pristaša može biti samo mobilizirati arapski svijet protiv Izraela i skrenuti s kolosijeka miroljubivih pregovora", rekao je Kissinger. "Također je moguće da bi Izrael mogao poduzeti akciju protiv Irana, ako smatra da je Teheran imao prste u izvršenju napada", dodao je.

Šire gledano, rekao je Kissinger, tekuća ruska agresija u Ukrajini zajedno s Hamasovim napadom na Izrael predstavljaju "temeljni napad na međunarodni sustav".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.