Revolucionarni kineski autobus prvi put na cesti

Screenshot: YouTube

PRVO cestovno testiranje novog kineskog autobusa ovoga je tjedna obavljeno u kineskoj pokrajini Henei.

Transit Elevated Bus, TEB, ima podignuto podnožje kako bi propustio automobile koji se cestom kreću brže od njega. Kinezi se nadaju da će ova novotarija barem malo ublažiti ubitačne gužve koje su svakodnevnica na njihovim cestama.

TEB ima dvije razine. Konstruiran je tako da na katu sjede putnici, a ispod njih prolaze vozila visine do dva metra. Dug je 21 metar, pokreće ga struja, i može prevesti oko 300 putnika.

Postiže brzine do 60 km/h, a kreće se po tračnicama koje su položene oko ceste. Moguće je povezati četiri TEB-a, čime nastaje impresivno vozilo javnog prijevoza koje može primiti skoro 1.200 putnika.   

Pokusna vožnja je obavljena na 300 metara dugom odjeljku tračnica u kineskom gradu Quinhaungdao. Testiranje je prošlo uspješno, a kineski mediji su novi autobus već proglasili budućnošću javnog prijevoza.

Kako kaže inženjer koji ga je konstruirao, Song Youzhou, najveća prednost novog vozila je to što zauzima vrlo malo prostora.

"TEB radi isto što i podzemna željeznica, a za samo jednu petinu troška", objasnio je drugi inženjer uključen u projekt.

Proizvođač navodi da jedan TEB u svakodnevnom prometu može zamijeniti 40 običnih autobusa. Još nije poznato kada će novo vozilo ući u opću upotrebu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.