Kina pozvala građane da napuste Sjevernu Koreju

Screenshot: YouTube
 
KINA je navodno pozvala građane koji žive u Sjevernoj Koreji da se vrate u svoju državu zbog straha od sve većih napetosti između Pjongjanga i Washingtona, piše Korea Times.
 
Kineska ambasada u Sjevernoj Koreji navodno je prošli mjesec počela savjetovati građane da se vrate u Kinu zbog straha od američke osvete za vojnu provokaciju Sjeverne Koreje.
 
Radio Free Asia objavio je da je ambasada počela pozivati ljude na ovaj potez uoči 85. godišnjice sjevernokorejske vojske. 
 
"Ambasada nikada nije upozoravala na ovaj način, zabrinuo sam se i brzo otišao"
 
Anonimni izvor rekao im je da svaki mjesec posjećuje Kinu te da su mu posljednji puta rekli da "ostane tamo neko vrijeme". Odlučio je napustiti Sjevernu Koreju mjesec dana ranije nego je planirao.
 
"Ambasada nikada nije upozoravala ljude na ovaj način. Zabrinuo sam se u žurbi napustio državu", rekao je izvor za radio.
 
Kina pozvala države da "prestanu jedna drugu iritirati"
 
SAD su ovaj tjedan ponovo pokazale vojnu snagu tako što su poslale nuklearni nosač aviona u korejske vode, a zajedno s japanskim i južnokorejskim snagama su održale i vojne vježbe.
 
Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja je zaprijetila da će potopiti američku nuklearnu podmornicu porinutu u južnokorejskim vodama. Tvrde da SAD dovode regiju na rub nuklearnog rata, što je potaknulo Kinu da upozori obje države da "prestanu jedna drugu iritirati".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.