Kerum tvrdi da nije dužan, ali jedan od vjerovnika kaže: Jedva sam se spasio

Foto: FAH

"DVIJE godine sam bio u zaleđu. Jedva sam se spasio. Morao sam i jednog radnika otpustiti", priča Šime Buktenica, vlasnik Servisa Buktenica, jedan od 844 vjerovnika Kerum d.o.o., tvrtke Željka Keruma koja je još 2014. godine sklopila predstečajnu nagodbu. Za Keruma je opremao dućane vagama, a ostao mu je dužan 423 tisuće kuna.

U predstečajnu je Kerum d.o.o, krenuo s pola milijarde kuna duga, no do glasanja vjerovnika dug je narastao tri puta, na milijardu i pol kuna, a razlika se odnosi uglavnom na Kerumova povezana društva, što mu je omogućilo veći broj glasova prilikom odlučivanja o sklapanju nagodbe.

Predstečajna, međutim, ni nakon tri godine nije postala pravomoćna zbog žalbe Hypo banke. Visoki trgovački sud vratio je početkom godine predmet u Split na ponovno odlučivanje, a u ovom trenutku još nije izvjesno za kad bi sud mogao zakazati ročište. 

Ni pola duga nisu mogli platiti

Buktenica kaže da je sve predao odvjetnicima u Zagrebu i da razmišlja i o tome da podnese kaznenu prijavu. 

"Čuli bi se svaki put kada bi bilo nekakvih novosti, nisu mi se javili već godinu dana. Kerum d.o.o. ostao mi je dužan više od 400 tisuća kuna. Prije sklapanja predstečajne nagodbe sestra Nevenka i nećak Sapunar pregovarali su sa mnom, no nismo se našli. Ja sam u tom trenutku bio spreman otpisati 50 posto potraživanja samo da tu stvar riješimo", kaže Buktenica.

Po predstečajnoj nagodbi Kerum bi mu trebao vratiti dug umanjen za 30 posto glavnice i kamate u roku od pet godina. No, već tri godine su prošle, Kerum je jedini dućan otvoren u predstečajnoj nagodbi - zatvorio.

"Najlakše se naljutiti"

Buktenica nije dobio ni kune.

"Razmišljam da nađem nekog tko bi otkupio potraživanje. Veliki je to novac za mene, morao sam platiti i PDV i dobavljače", kazao nam je.

Gledao je divljački napad na novinarku HTV-a. Kerum joj nije mogao oprostiti što ga je pitala za dugove.

"Najlakše se naljutiti. Novinarku čak i znam, susjedi smo. Nemam riječi za Kerumovo ponašanje. Sve je o sebi rekao. Nikada ne bih mogao glasati za njega", kaže Buktenica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.