Katolički svećenik u SAD-u podnio ostavku: "Palio sam križeve u Ku Klux Klanu"

Foto: Biskupija Arlington
 
KATOLIČKI svećenik iz SAD-a odstupio je s dužnosti nakon što je otkrio da je prije pridruživanja crkvi bio član Ku Klux Klana.
 
William Aitcheson (62) iz rimokatoličke biskupije Arlington najavio je svoju ostavku u Arlington Catholic Heraldu te izjavio da je bio "mlad i podložan utjecajima" kada se pridružio KKK-u.
 
"Iako je prošlo već 40 godina, moram reći da mi je žao. Ispričavam se svim žrtvama rasizma i predrasuda. Nemam opravdanja, ali nadam se da ćete mi oprostiti", napisao je Aitcheson i dodao: "Kada se sjetim paljenja križeva, prijetećih pisama i svega, osjećam se kao da govorim o nekom drugom. Teško je povjerovati da sam to bio ja".
 
"Čvrsto vjerujem da mi je Bog oprostio"
 
Washington Post piše da je Aitcheson pripadao Loži Roberta E. Leeja, ogranku KKK-a koji je planirao bombardirati domove Afroamerikanaca tijekom sedamdesetih u Marylandu. Policija je u to vrijeme u njegovom domu pronašla oružje, streljivo i dijelove bombi.
 
Aitcheson je u ponedjeljak napisao: "Moramo u svakoj prilici osuditi mržnju i zla uvjerenja KKK-a te ostalih organizacija bijelih supremacista. Njihova vjerovanja se izravno suprotstavljaju vjerovanjima Amerikanaca i katolika".
 
"Iako čvrsto vjerujem da mi je Bog oprostio, jer oprašta svima koji se kaju zbog grijeha, smatram da bi bilo pogrešno zaboraviti što sam učinio. Te pogreške su me ohrabrile da počnem slijediti Boga koji žudi da nam pokloni milost i iskupljenje", zaključio je svećenik. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.