Katolička crkva odgovorna za silovanje sedmogodišnje djevojčice u Engleskoj

VISOKI sud u Velikoj Britaniji je presudio da se Katolička crkva može smatrati odgovornom za kaznena djela svojih svećenika.

Sud je presudio u korist žene, sada stare 47 godine, koja tvrdi da ju je, dok je bila dijete, silovao svećenik iz biskupije Portsmouth. Otac Wilfred Baldwin ju je silovao kada je imala sedam godina u dječjem domu Hampshire.

Crkva tvrdi da svećenici nisu službeni zaposlenici

Sudac je kazao kako ta biskupija može biti smatrati odgovornom za Baldwinove zločine. Odvjetnici tužiteljice su kazali kako je ovo prvi slučaj u kojem se od suda tražilo da odluči je li odnos između svećenika i njegova biskupa jednak onome zaposlenika i onoga tko ga je zaposlio. Ovakva presuda mogla bi imati široke posljedice, jer će se žrtve svećenika pedofila sada moći tužiti i Katoličku crkvu, piše BBC. 

"Sve organizacije koje rade sa djecom odgovaraju za njihovu sigurnost. Religijske organizacije nisu drugačije", kazao je Jon Brown iz britanske dječju humanitarne organizacije. "Ova odluka ide u korist djece", dodao je Brown te napomenuo da će sada Crkva morati brižnije birati i pratiti svećenike te bolje štititi djecu kada postoje neke sumnje.

Crkva je tvrdila da ne može biti odgovorna za postupke svećenika zato što oni službeno nisu njezini zaposlenici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.