Katarina Peović: Umjesto Maje Šuput, predlažem Saponiji da slika svoje radnice

Foto: Facebook, Saponia

SABORSKA zastupnica Radničke fronte Katarina Peović osvrnula se na vijest da je Maja Šuput postala zaštitno lice Saponije.

"Umjesto što će Saponia izdašno plaćati Maju Šuput da bude njihovo "zaštitno lice", predlažem im da slikaju svoje radnice nakon što im dignu kriminalno niske plaće i poboljšaju neljudske radne uvjete", napisala je Katarina Peović na Facebooku.

Njenu objavu slijedila je objava na stranicama Radničke fronte.

"S druge strane tog medijski popraćenog poslovnog uspjeha Saponije i brenda Majushka su medijski ignorirani radnici Saponije koji, unatoč tome što je Saponija kemijska industrija, što su neki radni prostori bez prozora (opravdano, s obzirom na proizvodne procese, ali… može se to radnicima olakšati) i što su uvjeti rada iznimno teški a ponekad graniče i s nehumanošću, nemaju dodatak na otežane uvjete rada, nerijetko im se uskraćuje pravo na godišnji odmor a vrlo često i na pola sata pauze.

I sve to za mizerne plaće, čak i onih koji nisu na minimalcu.

Iz razgovora s radnicima i uvidom u njihove isplatne liste znamo da im je plaća mjesečno manja za od jedan do četiri i više Shu Shu parfema, znamo da kad kiša pada u prostoriji u kojoj su kontrolne ploče rade u vodi do koljena i znamo da je zaštita na radu manjkava. No, mediji to ne prenose", tvrde u Radničkoj fronti.

Saponia ostvarila neto dobit od 66.9 milijuna kuna

U priopćenju koje su objavili na proljeće o postignutim rezultatima, Saponia je priopćila kako je za 2020. godinu ostvarila 543.8 milijuna kuna ukupnih prihoda, 536.7 milijuna kuna poslovnih prihoda i 523.6 milijuna kuna  prihoda od prodaje, što je za 7 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvaren je pad poslovnih rashoda od 7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni rashodi su u financijskom izvještaju kvantificirani u iznosu od 454.5 milijuna kuna. Naglasak na profitabilan proizvodni program i sposobnost prilagodbe u novonastaloj situaciji, rezultirali su rastom EBITDA od 174 posto. EBITDA za 2020. godinu ostvarena je u iznosu od 98.1 milijun kuna uz maržu od 18 posto. Operativna dobit Saponije iznosi 82.3 milijuna kuna, dok je neto dobit ostvarena u iznosu od 66.9 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.