Katalonija na rubu novih regionalnih izbora

Foto: Hina

KANDIDATURA nacionalnog jedinstva (CUP), antikapitalistička katalonska stranka koja traži odcjepljenje od Španjolske, nije potvrdila sporazum kojeg su njeni čelnici dogovorili prošli tjedan s pobjedničkom koalicijom rujanskih izbora "Zajedno za Da", čime je Kataloniju dovela na rub novih regionalnih izbora.

Separatistička koalicija "Zajedno za Da", sastavljena od konzervativne stranke Convergència Democrática de Catalunya, dosadašnjeg predsjednika Artura Masa, i ljevičarske Eusquerre Republicane de Catalunya osvojila je na izborima 62 od 135 mjesta u parlamentu, a za natpolovičnu većinu kojom namjerava pokrenuti proces razdruživanja od Španjolske potrebno joj je 68 mjesta.

"Zajedno za Da"

CUP je osvojio 10 mjesta i također traži nezavisnost no ne želi dati Masu novi četverogodišnji mandat te kritizira njegovu politiku štednje. Pregovori dviju strana vode se tri mjeseca, od izbora 27. rujna, a prošli tjedan je vodstvo CUP-a konačno postiglo sporazum s koalicijom "Zajedno za Da" prepustivši skupštini stranke da se očituje o njemu.

No u nedjelju navečer rezultat je ostao neriješen nakon što je 1.515 članova glasovalo za sporazum, a isto toliko ih ga je odbilo. Neki od protivnika sporazuma izjavili su da ne žele na vlasti imati dosadašnju građansku kapitalističku klasu dok su pobornici sporazuma rekli da je on povijesna prilika za osamostaljenje od Španjolske te da je sada bitno zbiti redove.
Političko vijeće CUP-a, glavno tijelo koje povezuje stranačke skupštine, donijet će odluku 2. siječnja. Ukoliko se pak do 7. siječnja ne uspostavi vlada, odnosno ukoliko koalicija "Zajedno za Da" ne dobije potrebnu podršku za formiranje vlasti, automatski će se raspisati novi izbori u Kataloniji, regiji na sjeveroistoku zemlje.

CUP je odmah nakon nedjeljnog neriješenog rezultata poručio Masu da izađe s novim prijedlogom kako bi ga podržala većina članova.

Prijelazno razdoblje

Koalicija "Zajedno za Da"  prošli tjedan je ponudila CUP-u prijelazno razdoblje tijekom kojeg bi Mas bio predsjednik zajedno s još troje predsjednika, i koje bi trajalo 18 mjeseci dok se ne proglasi Republika Katalonija nakon čega namjeravaju organizirati nove izbore neovisne o Španjolskoj.

Istovremeno se i na nacionalnoj razini vode pregovori nakon neizvjesnih izbora održanih prije tjedan dana na kojima je pobijedila vladajuća Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya no koja za natpolovičnu većinu u parlamentu i ostanak na vlasti mora ući u koaliciju s lijevim centrom PSOE, strankom centra Građanima ili Podemosom, jedinom strankom među njima koja traži pravo na organiziranje referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

Rajoy je pozvao na savez sa strankama koje se zalažu za cjelovitost Španjolske – PSOE-om i Građanima. PSOE je prošli tjedan odbio savez, a Građani prihvatili. Rajoy i Pablo Iglesias, vođa Podemosa, imaju zakazan sastanak za ponedjeljak no obojica su još ranije poručila da će pitanje Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika, i dalje činiti rascjep među njima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.