Kanađanin optužen za pokušaj krijumčarenja nuklearne tehnologije u Iran

KANAĐANIN iz grada Toronta optužen je za pokušaj krijumčarenja nuklearne tehnologije u Iran, a tamošnja policija je zaplijenila dva tlačna prijetvornika, koji se koriste u procesu obogaćivanja urana.

"Na njima je deklarirana destinacija Dubai u Ujedinjenim arapskim emiratima, no mi posjedujemo dokaze koji govore kako je njihovo konačno odredište trebao biti Iran", kazao je policijski inspektor Greg Johnson na konferenciji za kanadske medije.

Mahmud Jadegari, 35-godišnjak, optužen je za ilegalan izvoz te kršenje akta Ujedinjenih naroda kojim se Iran nalazi pod sankcijama. jadegari je rodom iz Irana, no ima kanadsko državljanstvo i živi u Torontu, a trenutno čeka saslušanje na istražnom sudu.

Istraga je još uvijek u tijeku, a kanadska policija odbila je komentirati je li se radi o izoliranom slučaju ili možda Jadegari pripada većoj skupini koja pokušava nuklearnu tehnologiju prebaciti u Iran. Jadegari je dva tlačna pretvornika pokušao ilegalno prebaciti iz Bostona u Toronto te potom za Dubai, no zahvaljujući osmotjednoj istrazi, spriječen je u tom pokušaju.

B.V.
Foto: ctv.ca

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.