Kamere uhvatile očitu izbornu krađu u Rusiji, pogledajte snimke

Screenshot: Youtube

DOK VLADIMIR Putin uživa u svojoj četvrtoj po redu pobjedi na ruskim predsjedničkim izborima, iz te zemlje dolaze izvještaji, ali i snimke koje ukazuju na izbornu prevaru.
 
>>Putin apsolutni pobjednik izbora
 
Snimke nadzornih kamera s više biračkih mjesta u Rusiji, koje su objavili izborni promatrači, prikazuju izborne dužnosnike kako ubacuju više listića u glasačke kutije, jedan za drugim, ili ih čak trpaju čitave snopove u njih. 
 
Ruska udruga za nadziranje izbora Golos javila je da je zabilježila više od 1500 slučajeva izborne krađe diljem Rusije. Posebno je bizarno da je takva krađa zabilježena nadzornim kamerama na onim mjestima gdje su ih vlasti postavile kako bi, navodno, osigurale pošteno i transparentno glasanje. Neki izborni dužn osnici pokušali su i tome doskočiti postavljajući balone i slične "rekvizite" u kadar nadzornih kamera.
 
 
 
>>Zašto Rusija uopće ima izbore?
 
Navaljni: Izlaznost je napuhana za 10%
 
Aleksej Navaljni, kojeg Putinovi kritičari smatraju liderom “prave” oporbe (za razliku od one koju Kremlj de facto kontrolira), tvrdi da podaci koje su njegovi promatrači na izbornim mjestima prikupili pokazuju da je izlaznost lažno uvećana za cijelih 10%, prenosi američki National Post. Navaljni je prethodno pozvao na bojkot izbora jer mu je zabranjeno kandidirati se, zbog osude za pronevjeru za koju tvrdi da je politički montirana. 
 
Otvorena Rusija, oporbena organizacija koju je osnovao naftni tajkun i Putinov žestoki protivnik koji je pobjegao u Veliku Britaniju, Mihail Hodorkovski, također je izvijestila o “raširenoj prevari”. 
 
 
Osce: Izbori bez izbora, vršio se pritisak na birače
 
Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi, koja ima 57 država članica, objavila je izvješću o ruskim izborima u kojem iznosi zaključak da na njima nije bilo pravog izbora te da su izbori obilježeni vršenjem pritiska na kritičare. “Izbor bez pravog natjecanja, koji smo vidjeli ovdje, nije pravi izbor”, navodi OSCE, prenosi Reuters “Promatrači su zabilježili razne mjere, uključujući neprimjeren pritisak na glasače, s ciljem povećanja izlaznosti”, dodaje se u izvješću.
 
Putin je prema neslužbenim rezultatima pobijedio sa 76.7% glasova, a izlaznost je bila viša od 67%. Oba postotka viša su nego 2012, kad je ruski predsjednik prema službenim rezultatima osvojio “samo” 64% glasova. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.