Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata i Srba: Kako se kalio ZAJEB

 Foto: 123rf/Index

BIBLIJA kaže da je Svevišnji, ne želeći da se smrtnici uspnu do Njegovih visina, pomiješao njihove jezike, kako se više ne bi razumjeli i bili složni, te tako poremetio bespravnu izgradnju kule Babilonske koja je trebala sezati sve do u Nebesa.

Većina naroda ovih prostora, nazovimo ga novokomponirano Zapadnim Balkanom, govorila je međusobno razumljivim jezicima, no to nije smetalo međusobnoj svađi i neslozi, koja je kulminirala u konačnoj agresiji i krvavom obračunu. Vatra stogodišnjih razmirica, prebacivanja i predbacivanja grijeha tinja i danas.

Kako bi dolili ulje na vatru, sastali su se razni jezikoslovni stručnjaci s raznih strana Zapadnog Balkana, jer eto, vatra međusobne mržnje i nesloge u svijetu inače beznačajnih banana republika hrani se i individualnim nazivima zajedničkog jezika koji svi govorimo, samo što ga drugačije nazivamo. Zato tu vatru treba brzo ugasiti - benzinom.

Tako je nakon mnogih neprospavanih noći i burnih rasprava, u znanstvenoj retorti zapadnobalkanskog jezikoslovlja, nastao ZAJEB - novi ZAjednički JEzik Banana. Ukratko, ako niste znali - sada znate - sve što ste u životu rekli i napisali, bilo je ZAJEB.

ZAJEB kao vrhunac karijere

ZAJEB je životno djelo i vrhunac jezikoslovne karijere Snježane Kordić, ali i ekipe kojoj je ZAJEB sve što su radili i najviše što su postigli u životu. ZAJEB je krunsko djelo njihovih karijera. ZAJEB je ostvarenje njihovih snova. No, kako ZAJEB ne bi ostao napušten, sam i neshvaćen, pridružila im se cijela horda eminentnih likova koji su listom stali uz ZAJEB.

Eto, tako je i Rade Šerbežija za ZAJEB. Ante Tomić smatra da je ZAJEB nezamjenjiv. Snježana Banović sigurno misli da je ZAJEB idealan za teatar. Boris Dežulović ionako oduvijek koristi isključivo ZAJEB. Vedrana Rudan rekla bi da je ZAJEB nenadjebiv. Bilo kuda, ZAJEB svuda, zabiglisao bi Viktor Ivančić. I Dejan Jović je, zna se, za ZAJEB. Za Dragu Pilsela ZAJEB, očito, nema alternativu. Slobodan Šnajder možda smatra da je ZAJEB temelj njegovih romana. I Heni Erceg misli da je oduvijek govorila ZAJEB.

Doduše, da sve ne bi bilo posuto ružinim laticama, neki kod nas smatraju da je ZAJEB oduvijek bio izvorno hrvatski. Srbi pak tvrde da je ZAJEB isključivo njihov. U Bosni su tolerantniji i misle da ZAJEB pripada svima. Makedonci i Slovenci ne razumiju ZAJEB i kažu da ih je baš briga. U Bruxellesu, Jean Claude Juncker oduševljeno je podigao čašu za ZAJEB, koji smatra novim integrativnim elementom Europske Unije na području Zapadnog Balkana. Radite naporno, poručio je, jer ako ZAJEB ne uspije svima će nam biti puno teže.

Tvorci tvrde da ZAJEB, pored lingvističkih, donosi i mnoge gospodarske prednosti. Tako su najavljeni brojni priručnici i udžbenici kako bi ZAJEB brzo postao svima dostupan i razumljiv. Ubrzo izlazi pučkoškolska početnica Čitam i pišem ZAJEB, a najavljeni su i priručnici ZAJEB za početnike i ZAJEB za sve. Slijedit će Napredni ZAJEB i gramatički priručnik ZAJEB nije težak. Međunarodni skupovi ZAJEB u teoriji i praksi i Kako je nastao ZAJEB privući će eminentne jezikoslovce željne proučavanja novonastalog jezika. Izdan je i kratak proglas sav u rimi:

Svi narodi znajte,
Ako vas tko pita
ZAJEB se piše
Kako se i čita

Svi za ZAJEB, ZAJEB za sve

Kako bi narod lakše prihvatio ZAJEB, najavljeno je da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u HNK-u nazočiti praizvedbi predstave ZAJEB na daskama. Predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je kako često sluša pjesmu Sve bilo je ZAJEB. Hrvatska radiotelevizija privremeno umjesto Dnevnika uvodi zabavno-znanstveno-obrazovnu emisiju Svi za ZAJEB, ZAJEB za sve.

Svaka dobra ideja ima i protivnike, ali u ovom slučaju za one koji ne prihvaćaju ZAJEB neće biti sankcija. Tvorci, naime, smatraju da je ZAJEB potpuno prirodan i da ćemo ga svi vremenom usvojiti. Visokoobrazovani će brzo prihvatiti ZAJEB. No, najveća je prednost da i nedovoljno obrazovani, polupismeni, pa čak i nepismeni ZAJEB mogu lako shvatiti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.