Kako nam je Horvatinčić nabio rogove

TOMISLAV HORVATINČIĆ nam je dobro nabio rogove. Trpio je dugo, ali sve mu se isplatilo, i sve će mu to Zagrepčani dobro platiti. Mjesecima je morao trpjeti prosvjednike, plaćati zaštitare, lobirati kod Srpske pravoslavne crkve, lagati da će izgraditi prolaz do Gundulićeve, primati verbalne pljuske iz zagrebačke skupštine, "stresirati" se zbog kaznenih prijava DORH-u koje, uzgred budi rečeno, Mladen Bajić nije valjda ni pročirio.

Dodajmo k tome konstantne žalbe groznih stanara iz središta grada koji su mu prijećili dobivanje dozvola (a koji su proglašavani protivnicima modernizacije i napretka), pa kritike od strane jednih medija koje je valjalo anulirati PR tekstovima, pa smišljanje kako ocrniti istaknute prosvjednike protiv centra Cvjetni, i kako sprovesti u djelo i održati manipulatorsko-medijsku mašineriju. Puno je to muke za jednoga čovjeka, ali onog trenutka kada je broj posjetitelja Cvjetnog u samo mjesec dana prešao 700.000, Horvatinčić je mogao odahnuti. Sve se isplatilo.

Centar grada obogaćen šoping centrom

Putem svoje press službe danas je zadovoljno izvijestio da točna brojka posjetitelja u 30 dana iznosi 743.000. Centar Cvjetni ostvario je svoju svrhu, ističe se u priopćenju, a to je - "oživljavanje gradskog središta i stvaranje dodane vrijednosti za najuži centar Zagreba, kojemu je u posljednjih nekoliko godina počelo nedostajati atraktivnih sadržaja, a ponuda se praktički svela na trgovine u Ilici".

Ponuda u centru grada sada je svakako obogaćena, ako ničim onda automobilima i gužvama u Gundulićevoj. Njezina ranija, siromašnija inačica, koja se "praktički svodila na trgovine u Ilici", sada je objedinjena u jedan šoping centar, jednu nakupinu trgovina, čije će konzekvence postojanja vlasnici trgovina po Ilici zasigurno osjetiti kroz neko vrijeme, u vidu zatvaranja svojih prodavaonica.


"Pozitivni pomaci vide se već sada jer je vidljivo da se ubrzano obnavljaju okolni izlozi i fasade, otvaraju se atraktivne trgovine u neposrednoj blizini Cvjetnog, a što je najvažnije, ljudi se ponovno vraćaju u središte grada i na Cvjetni trg od čega će imati korist svi - ugostitelji, trgovine, muzeji u užem središtu grada, galerije i ostali. To je vrijednost Cvjetnog i ideja koja je živjela od samoga početka", kaže, pak, direktor centra Cvjetni Benjanino Franić, iako je dosadašnja praksa pokazivala upravo suprotne rezultate - jedan veliki je tu da poždere puno malih.

Tek očekujemo rad s punim kapacitetom

Pravi "boom" posjetitelja u Cvjetnom iz Hotoa tek očekuju, i to od lipnja, "kada će Cvjetni početi raditi punim kapacitetom". Sadržaj centra grada tada će, naime, biti obogaćen vrhunskim ugostiteljskim lokalima, noćnim barovima, slastičarnicama, restoranima i kioscima". Sigurni smo da će i tada posjetitelji navaliti kao da u životu lokal nisu vidjeli, Horvatinčićevi kiosci uništit će posao okolnim kioscima, a noćni barovi, taj atraktivni sadržaj nikad viđen hrvatskim okom, Zagrepčani će moći dupkom puniti i preko tjedna, jer u Horvatinčićevom centru sve će raditi i duže od 23 sata radnim danom.

Nakon papanja i lokanja u centru Cvjetni, te odijevanja u H&M, svakako možemo očekivati da će ekipa tako okrijepljena i natovarena vrećama s odjećom pohrliti u Klovićeve dvore ili Mimaru. Možemo očekivati da će drastično skočiti broj posjetitelja Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja i galerija po centru grada. Iz Hotoa svim silama uvjeravaju, sa centrom Cvjetni na dobitku su svi.

Platili mu garažu, rade i troše kod Horvatinčića

Prije će, međutim, biti da je kompleksom u centru grada na dobitku samo privatni poduzetnik, za kojeg ne znamo odakle mu lova za projekt, i koji je uz pomoć politike oduzeo građanima ovoga grada dio njihovog javnog prostora.

Tomislav Horvatinčić može biti siguran da će dugo, dugo vremena moći lagodno i lijepo živjeti na grbači Zagrepčana. Ti isti građani koji su mu platili izgradnju privatne garaže u centru grada, sada će raditi za njega, a zatim istu tu plaću potrošiti kod njega. Zauzvrat, on će uništiti male poduzetnike po centru grada. Tog sposobnog i inovativnog poduzetnika Horvatinčića sada i službeno možemo pridružiti "familiji" pod brojem 201.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.