BILO I OSTALO U OBITELJI Kako je ministrica Dalić povećala plaću suprugu u Ini

FOTO: FAH

"ZBOG čega mislite da sam u sukobu interesa?" Tako je na novinarsko pitanje o suprugu - svježe imenovanom članu uprave Ine, u veljači 2011. godine odgovorila tadašnja ministrica financija Martina Dalić.

Da ironija bude potpuna izjavu je davala baš nakon što je izglasan novi, rigorozniji Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je predložila vlada Jadranke Kosor. "Ina je kompanija koja je većinski u privatnom vlasništvu, a o članovima uprave odlučuju organi upravljanja u Ini. Niko Dalić jest moj suprug i do sada je imao vrlo uspješnu poslovnu karijeru", govorila je.

Zadnja rečenica jest točna, njezin suprug je prije tog imenovanja bio član uprave u Edini, zajedničkoj kompaniji Ine i talijanskog Edisona. Prva nije, jer je Dalića za člana uprave postavila upravo vlada u kojoj je njegova supruga bila ministrica. Formalno, Nadzorni odbor imenuje članove uprave no na vladin prijedlog. Nikakvi "organi upravljanja" ne imenuju upravu. "To je bila odluka cijele Vlade, a Dalić nije bila nadležna za Inu, nego ministar gospodarstva Popijač", komentira danas za Index Jadranka Kosor imenovanje Nike Dalića.

Sve ostaje u obitelji

Kosor je zaista depolitizirala NO Ine smijenivši Ivana Šukera, Tomislava Ivića i Božidara Pankretića, te je umjesto njih imenovala Davora Šterna, Gordanu Sekulić i Damira Vanđelića. No zato je za člana uprave pogurala supruga svoje ministrice. Njezinu tezu da se Dalić nije bavila Inom lako se demantira s nekoliko klikova. Naime, u vladinom priopćenju iz lipnja 2011. vidljivo je da je Dalić bila izabrana kao članica izaslanstva za pregovore s Molom.

Samo imenovanje njezinog supruga medijski je i tada bilo problematizirano. Tadašnji Business.hr izašao je s naslovnicom "Sve ostaje u obitelji. Ministrica Dalić blagoslovila imenovanje svog supruga u upravu Ine". Nije bilo teško prepoznati gdje je potencijalni sukob. Zahvaljujući njegovom promaknuću, narasla mu je plaća na oko 60.000 mjesečno neto, odnosno na 700.000 neto godišnje, koliko sada zarađuje.

No tadašnje povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, koje je postalo aktivnije tek od kada ga vodi Dalija Orešković, nije reagiralo. Bilo je to vrijeme u kojem se većina članova povjerenstva birala u Saboru među zastupnicima. Odluke iz tog vremena pokazuju njihov predmet interesa: načelnik općine Bošnjaci, načelnik općine Gornji Kneginec, nekoliko zamjenika načelnika i tek par krupnijih političara, poput Željka Keruma i Dražena Barišića.

Sektor energetike kod Dobrovića, a Dalić na sastanku s Inom?

I na pitanje o u sukobu interesa u emisiji Otvoreno u listopadu 2016., Dalić je izrekla ono legendarno "A gdje bi to bio moj sukob interesa..." da bi potom dodala da je cijeli sektor energetike prebačen u Ministarstvo okoliša kod Slavena Dobrovića.

Mjesec dana kasnije, posve drugačija slika. Na sastanku Plenkovića s upravom Ine u Vladi, Dalić sjedi nasuprot Dalića.  Za Badnjak je to postalo očito. Dramatična presica premijera o izgubljenoj arbitraži i najavi kupovine Ine, njemu prva desna stoji Martina Dalić, koja se time navodno ne bavi.

Presicu o kupovini 25 posto HEP-a novinarima objašnjava upravo ona, a ne Doborović čiji je to navodni predmet interesa. Mostov ministar koji je zadužen za energetiku kazao je otvoreno, gostujući na N1, kako je kupovina HEP-a upravo ideja Martine Dalić.

Premijer i dalje stoji uz nju, a fanovi zaboravljenog Karamarka i radikalni desni mediji sada su zadovoljni jer se pred Plenkovićem valja prvi ozbiljan sukob interesa. Oni lucidniji zapazit će da će, vrati li se Ina u hrvatske ruke, dobro plaćeni hrvastki članovi uprave nešto konačno i početi raditi s obzirom da ih Mađari sada uspješno zaobilaze.

Hoće li povjerenstvo identificirati sukob interesa?

Jučer je aktualno povjerenstvo, predvođeno Dalijom Orešković, najavilo pokretanje postupka protiv Martine Dalić, ministrice gospodarstva u Plenkovićevoj vladi. Ako Dalić nastavi ponavljati "A gdje je tu moj sukob interesa", možda joj povjerenstvo u budućnosti odgovori i pomogne ga identificirati.
 
Oni skloniji Dalić sada plasiraju tezu da će prvi njezin test biti u ožujku, kada će Vlada trebati produljiti mandat članovima uprave, pa tako i njezinom suprugu. Citiraju se pravni stručnjaci koji ističu da bi ona time mogla staviti supruga u povlašten položaj, pritom zaboravljajući nešto prilično očito. Da se upravo to dogodilo 2011. godine. I da nije slučajnost da je sadašnja ministrica gospodarstva zatekla supruga kao člana uprave Ine. Tamo ga je naime postavila vlada u kojoj je ona bila ministrica financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.