Kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Nijemac? Doznajemo nove detalje

U TEŠKOJ nesreći na autocesti A1 jučer je poginuo njemački motorist. 

Policija je danas objavila kako je nesreću u kojoj je sudjelovalo čak šest vozila izazvao 22-godišnjak iz Splita koji je, upravljajući Mercedesom virovitičkih registracijskih oznaka, dolaskom na 215. kilometar gdje je padala gusta kiša sa solikom, izgubio nadzor nad upravljačem automobila.

Uz motocikl poginulog Nijemca u zaustavnoj traci stajao još jedan auto i motocikl

On je lijevim bočnim dijelom automobila udario u zaustavljeni motocikl njemačke nacionalne oznake koji se nalazio na traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u kvaru i odbacio 41-godišnjeg njemačkog državljanina, vozača motocikla, izvan kolnika.

Kako doznaje Index, uz motocikl na kojem je bio nesretni Nijemac, u zaustavnoj traci je u neposrednoj udaljenosti bio zaustavljen još jedan automobil i jedan motocikl. 

U zaustavnoj je traci, prema onome što je utvrđeno očevidom, prvo stajao motocikl na kojem je smrtno stradao Nijemac, zatim automobil, pa još jedan motocikl.

Na drugom motociklu bila je supruga Nijemca

Kako doznajemo, na tom je motociklu bila supruga stradalog Nijemca koja u nesreći nije ozlijeđena. 

Nijemac i njegova supruga u zaustavnu su traku stali, čini se, zbog jake kiše koja ih je dočekala na izlazu iz tunela Sveti Rok. Moguće je da je s njima putovao i automobil koji je također bio zaustavljen, no to za sada nije potvrđeno. 

Nakon što je 22-godišnji mladić iz Splita izgubio kontrolu nad upravljačem, automobil se snažno zanio, udario u ogradu koja ga je odbacila. Zatim je udario točno u prvi zaustavljeni motocikl na kojem je bio Nijemac. 

U snažnom udaru motociklist odbačen s ceste, uslijedio lančani sudar

On je u udaru odbačen preko ograde, izvan ceste, a motor na kojem je bio je udario u vozilo ogulinskih registarskih oznaka koje je stajalo na zaustavnoj traci. Taj je automobil u tom udaru pomaknut iz zaustavne trake u desnu prometnu traku gdje je na njega naletjelo vozilo dubrovačkih registracija. 

Nakon toga nalijeće slovenski državljanin s automobilom marke Rover, udara u Mercedes osumnjičenika i u vozilo dubrovačkih registracija.

Zbog onoga što su istražitelji zatekli na mjestu nesreće pozvani su vještaci iz Centra Ivan Vučetić

Zbog razmjera nesreće i onoga što su zatekli na mjestu događaja istražitelji su odlučili pozvati vještaka iz Centra Ivan Vučetić u Zagrebu, a upravo bi to vještačenje nesreće trebalo rasvijetliti sve njene okolnosti. 

Ono što je zasad sigurno je to da će se osumnjičenom 22-godišnjaku na teret staviti izazivanje prometne nesreće zbog neprilagođene brzine. On se nalazi u pritvoru. 

Iako bi brzinu kojom je vozio trebalo utvrditi vještačenje, silina udara ide u prilog tome da mladić iz Splita brzinu nije prilagodio snažnoj, gustoj kiši sa solikom.

Bila je propisana niža brzina zbog loših uvjeta na cesti

Kako doznajemo, na displeju na izlazu iz tunela Sveti Rok bila je propisana znatno niža brzina od one koja je inače dozvoljena na toj dionici autoceste, upravo zbog vrlo nepovoljnih uvjeta na cesti. No mladić koji je izazvao nesreću te se brzine, po svemu sudeći, nije pridržavao.

Zanimljivo, u to su vrijeme na toj dionici autoceste zabilježene još dvije nesreće koje nisu uzročno-posljedično povezane s ovom, no dovoljno govore o uvjetima koji su vladali na cesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.